5 SORUDA LİKYA YOLU

5 SORUDA LİKYA YOLU

Kültür ve gurme içerikli şehir gezilerine bir alternatif ararken bir süredir aklımın kaldığı Likya Yolu’na yoğunlaşmaya başladım. Tarihi güzellikleri, en çok da sınırlarımı keşfedebileceğim, spor ve doğa ile iç içe harika bir deneyim olacağına karar verdiğimde yola çıkmak için gerekli hazırlıkları yapmaya başladım. Tatilim kısıtlı olduğundan ve ilk trekking deneyimim olacağından 3 günlük bir rota benim için ideal göründü.

Likya Yolu’nun tamamı 535 km uzunluğunda. Muğla – Fethiye’nin Ovacık Mahallesi ile Antalya – Konyaaltı’nın Hisarçandır Mahallesi arasında kalan Likya Yolu’nun tamamını yürümek kişiden kişiye değişmekle birlikte 20 ile 30 gün arasında sürebiliyor.

Bu gezimde kafamı dağıtmak, hayatımla ilgili kararlar almak ve zihinsel olarak dinlenmek istediğimi farkettim. Bu nedenle kalabalık bir grup, tur ya da rehber eşliğinde olmadan yürümem gerekiyordu. İlk trekking deneyimim olacağı için kafamda bir çok soru oluştu;

Likya Yolu Rehbersiz Yürünür mü?

Rotamı oluşturmadan önce aklıma ilk gelen soru buydu. Rehber olmadan Likya Yolu yürünür mü emin olamıyordum. İnternette Likya Yolu ile ilgili bir çok kaynak buldum. Kültür Bakanlığı’nın yayınladığı kitap, rotayı gösteren haritalar, cep telefonuna indirilecek uygulamalar.. Anladım ki coğrafyayı bilmesem de yolumu bulabileceğim bir çok yöntem var. Rehbersiz hatta kalabalık bir gruba dahil olmadan yürümek mümkün. Gerekli ekipmanları almak, biraz kondisyon sahibi olmak ve doğayı az da olsa tanımak yürüyüşü tamamlamak için yeterli.

Sırt Çantamda Neler Olmalı?

Likya Yolu’nu 29 Ekimi kapsayan haftasonunu bağlayarak yürüdüm. Dolayısıyla yağış olma ihtimali yüksekti. Sırt çantama yağmurluk koymayı ihmal etmedim.

Yürürken çok terleyeceğim için yürüyüş yapacağım her bir güne tişört, iç çamaşır ve çorap aldım.

Terliyken giyebileceğim, rüzgar önleyen uzun kollu ve ince bir yürüyüş bluzu almayı ihmal etmedim.

Giderken yanıma mont almadım. Bu nedenle gece soğuk olduğunda üşümeyi engellemek için FORCLAZ 20 QUECHUA polar kazak aldım. Çantada az yer kaplaması tercih sebebimdi.

Yürüyüş esnasında olabilecek rüzgarlarda boynumu koruyabilmek için boyunluk aldım.

Bol içme suyu ve enerji verici atıştırmalık aldım yanıma. Muz, kuruyemiş, çikolata, sporcu barı almak hayat kurtarıyor. Ayrıca rota üzerinde yemek bulacak yer az ise sandiviç tarzı yiyecek bir şeyler almakta fayda var.

Düşme, ufak kazalara karşı tedarikli olmak adına minik bir ilkyardım çantası almayı ihmal etmedim.

Konaklamamı çadırda yapmamaya karar verdim. İlk kez trekking yapacağım için olabildiğince hafif bir çanta taşımak daha az yorulmama sebep olacaktı. Bu nedenle çantamda çadır kampı malzemeleri bulunmuyordu.

Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?

Sırt Çantası:
Ağır olmayacak fakat ihtiyacım olacak her şeyi de yanıma alabileceğim bir sırt çantası seçtim. Sırt kısmının beli destekleyici özelliği olması da benim için önemliydi. Su geçirmez kılıfı olan, 20 Litre kapasiteli  NH500 QUECHUA çanta kullandım.

Ayakkabı:
Toprağın yapısı mevsimde mevsime değişiklik gösterecektir fakat her halükarda yumuşak toprağa denk gelme ihtimali var. Aynı zamanda rotanın bir kısmı kaya ve dik yüzeyleri tırmanmayı gerektirdiğinden ayak bileğini kavrayan bir ayakkabı giymek oldukça önemli. Ayakkabının tabanı mutlaka yeri iyi tutan, kaymayı önleyen özelliklerde olmalı. Su geçirmez özelliği olmasını da tavsiye ederim. Böylece çamur veya su birikintisine basılması halinde ayağa su girmeyecektir. Su geçirmez özellikli, darbe emici ve yer tutuşu yüksek olan MH100 Quechua botu kullandım.

Pantolon/Şort:
Yürüyüşün yapıldığı mevsime göre doğa yürüyüşü pantolonu veya şort seçmek çok önemli. Benim gittiğim tarihte hava hala sıcak olduğundan şort tercih ettim. Fermuar ile şort haline gelen pantolon da tercih edilebilir.

Nasıl Bir Rota Oluşturmalıyım?

Likya Yolu haritasına ve rotalarına bakarak, kendi kondisyonuna uygun bir rota oluşturmak çok önemli. Unutmamak gerekir ki trekkingde yürünen yol ile düz yol çok farklı oluyor. Şehir turu yaptığımda 30 kilometreyi rahatlıkla yürüyebilmeme rağmen Likya Yolu’nda bir günde 15  kilometreden fazlası beni oldukça zorladı.


Örnek rota: Ovacık – Faralya – Kabak : Bu rota toplam 18 kilometre sürüyor. Kabak’a devam etmeyip Faralya’da ilk gün sonlandırılabilir.

Neleri Unuttum? Neler Fazlaydı?

Yürürken en fazla ihtiyaç duyduğum şey bel çantası oldu. Telefon, ufak atıştırmalık koymak için ihtiyaç olabilecek bir ayrıntı. Olmadığında her defasında çantayı çıkarmak gerekiyor.

Baton almadığım için inişlerde çok zorlandım. Anladım ki baton bu tarz yürüyüşlerde şartmış.

28-30 Ekim 2019 tarihlerinde, kardeşimle birlikte çıktığım Likya Yolu’nu Ovacık’tan başlayarak Kaş’ta bitirdim. Yolun tamamını yürümedim. Bir kısmında araç kullandım. Yapabileceğimin fazlasını planlamışım, bunu yolda farkettim. Güzel koylarda denize girdim, yolda yabancılarla tanışıp muhabbet ettim. Konakladığım yerlerde insanlarla tanıştım. Yolda kendimi sorguladım, kendimi keşfetim, yeni kararlar aldım. Umarım harika bir Likya Yolu macerası senin olur.


Leman Yakut
Sağlıkla ve sporla kal!