Unselected
BİSİKLET SPORUNDA GİDON FELCİ! (KARPAL TUNEL SENDROMU)

BİSİKLET SPORUNDA GİDON FELCİ! (KARPAL TUNEL SENDROMU)

Bisikletçilerde rastlanan ellerde ve parmaklarda uyuşma, halsizlik, sürüş koordinasyonunu sağlamada güçlük, karıncalanma hissi, ağrı ya da sızılar ilerleyen zamanlarda ellerin çalışma fonksiyonlarına zarar verebilir. Özellikle uzun sürelerde yapılan bisiklet sürüşlerinde yaşanan bu problemler hem sürüş keyfini azaltır hem de sağlığını tehlikeye atar. Bisikletle sürüş halindeyken kavramada zayıflık ya da el becerisinin kaybedilmesi gibi durumlarda gidon felci meydana gelmiş olabilir.

Unselected
BİSİKLET SPORUNDA GİDON FELCİ! (KARPAL TUNEL SENDROMU)

Bisiklet Sporunda Gidon Felci Neden Olur?

Bisiklet sürücülerinin ellerine binen fazla yük ve el bileklerinin çok bükülmesi nedeniyle çeşitli problemler meydana gelebilir. Bu durumdan en çok sinirler ve damarlar etkilenir. Sinir sıkışması, el ve bileklerde ağrı, uyuşma ve karıncalanma bunlar arasındadır. Medyan siniri olarak adlandırılan karpal tünelinin ya da guyon kanalındaki ulnar sinirinin sıkışması durumunda gidon felci gerçekleşebilir. Uzun süre aynı el pozisyonunda bisiklet kullanımı ve bu sinirlere yüklenen fazla basınç bu durumu tetikler.

Unselected
BİSİKLET SPORUNDA GİDON FELCİ! (KARPAL TUNEL SENDROMU)

Nasıl Tedavi Edilir?

Omurgadan çıkarak eldeki kasları çalıştıran ve parmaklarda his duyusunun oluşmasını sağlayan yapı, ulnar siniridir. Bu sinir tüm kol boyunca uzanır ve el bileğinde sonlanır. Bu sinirin sıkışması durumunda meydana gelen gidon felcinin tespiti için bir sağlık kuruluşunda çeşitli testler istenebilir. Hastalığa tanı koyabilmek için uzman hekim hastanın şikayetlerini ve ağrı olan bölgelerini muayene eder. Hastadan alınan bilgiler ve çekilen röntgen, MR ya da EMG testleri sonucunda tanı konulur. EMG, sinir sıkışması durumunda uygulanan ve sinirlerin iletim hızını, çalışma fonksiyonlarını ve sinirin sıkışma derecesini ölçen önemli bir testtir.

Ulnar siniri hasar aldığında tedavinin ilk adımı bir süre dinlenmek ve buz uygulaması yapmaktır. Sinirlerin fonksiyonlarının tam olarak yerine gelebilmesi için iki ila dört hafta arasında dinlenme tavsiye edilir. Bu süreçte ağrıların daha fazla artarsa sinirlerin yıpranmadan onarılması için atel kullanılabilir. Aynı zamanda uzman hekimlerin reçete edeceği ilaçların yanı sıra B vitamini de sinirlerde oluşan hasarların daha hızlı iyileşebilmesi için takviye olarak alınabilir. Gidon felci rahatsızlığına sahip olan kişiler, doktor ve fizyoterapistleri ile görüşerek son çare olarak ameliyat da olabilir. Genellikle ameliyat, ilaçların etki etmediği, el ve bilekteki ağrıların azalmadığı ve diğer şikayetlerin uzun süre devam ettiği durumlarda gerçekleşir.

Unselected
BİSİKLET SPORUNDA GİDON FELCİ! (KARPAL TUNEL SENDROMU)

Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bisiklet tutkunlarının gidon felci ile karşılaşmamaları için dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

- Ulnar ve median sinirlerine yüklenen basınç en aza indirilmelidir.

- Bisiklet sürüşü esnasında sürekli aynı pozisyonda kalınması önerilmez. El duruşu sık sık değiştirilmelidir. Özellikle üst gövdenin ön tarafa büküldüğü zamanlarda ağırlıktan kaynaklı basınç artabilir.

- Sürücünün rahat edeceği konuma göre bisiklet koltuğunun hizası alçaltılabilir.
Sinirlerin sıkıştığı bölgedeki baskıyı azaltabilmek için bisiklet eldiveni kullanılmalıdır. Jel ya da sünger ile desteklenen eldivenler ulnar sinirindeki baskıyı %30 oranına kadar azaltabilir.

- Bisiklet selesinin yüksek hizada olması ya da burun kısmının aşağıya doğru eğimli durması ele binen yükü arttırır.

- Gidon olması gereken yerden alçakta ve çok sıkı bir şekilde tutulmamalıdır. Bu sayede core bölgesi daha aktif çalışır ve pedallara aktarılan güç artar.

- Sinirlere ve damarlara binen yükü azaltmak için ellerin tutuş pozisyonu belirli bir süre için değiştirmelidir.

- Özellikle titreşimli bir yolda bisiklet sürerken dirsekler hafif bükük olarak tutulmalıdır. Bu sayede amortisör etkisinden faydalanılır ve yol titreşimi omuzlara daha az aktarılır. Bu duruş boyunda ağrı oluşmaması için de önemlidir.

- Bisiklet koltuğu öne doğru eğik olmamalıdır. Bu durumda kolların ön kısmında ekstra ağırlık ve baskı oluşarak sinirler yıpranabilir.


Tüm bisiklet ihtiyaçların için mağazalarımıza gelebilir veya decathlon.com.tr‘yi ziyaret edebilirsin!

Sağlıkla ve sporla kal!