YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN EN GÜZEL KAMP YAPILACAK ROTALAR

TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMP ALANLARI

Her mevsiminin ayrı bir güzelliği olan ülkemizde, sonbaharda tatil yapmanın tadı bir başka oluyor. Pek çok ülkeye nazaran Türkiye’nin tatil, eğlence ve sporu bir arada yapmak için olanakları oldukça fazla. Bu yollardan biri de kamp yapmak. Yazın kavurucu sıcağı ya da kışın dondurucu soğuğunda kamp yapmaktansa sonbaharın rahatlatıcı havasında kamp yapmak daha çok tercih ediliyor.

“Peki çadırımızı ve kamp ekipmanlarımızı tedarik ettik. Kampı nerede yapacağız?” İşte kamp yeri sorularınız için size güzel bir liste oluşturduk. Listemizde ağırlıklı olarak doğal güzelliğini koruyan ve henüz çok fazla kişi tarafından keşfedilmemiş kamp alanlarına yer verdik.

Türkiye'nin En İyi Kamp Alanları

  1. 1. Karabük Yenice Ormanları – Şeker Kanyonu
    Yaban hayatı ve bitki çeşitliliği bakımından Türkiye’de korunan 9 sıcak noktadan biri ve dünyada ise korunan 100 sıcak noktadan biri olan Yenice Ormanları 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Acil korunması gereken yer” olarak ilan edildi. Günümüzde ise Yenice Ormanları; hem endemik bitki türleriyle hem de yaban hayatı çeşitliliğiyle ön plana çıkıyor. Yenice Ormanları; Şeker Kanyonu, gizli gölleri ve şelaleleriyle doğal güzelliğiyle sık sık ön plana çıkıyor. Kamp ve doğa sporlarıyla ilgileniyorsanız Karabük Yenice Ormanları’nda ve Şeker Kanyonu’nda kamp yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz.

  2. 2. Kaz Dağları
    Balıkesir ve Çanakkale illeri arasına yayılmış Kaz Dağları veya diğer adıyla İda Dağları; Tanrıların Armağanı olarak biliniyor. 1774 rakımı bulunan Kaz Dağları; doğal güzellikleriyle adından sık sık bahsettirmeye devam ediyor. Kaz Dağları’nda 4 mevsim kamp yapabilir ve yaban hayvanlarını yakından gözlemleyebilirsiniz. Mehmetalan Köyü civarında 3-4 adet kamp alanı bulunuyor ve fiyatları genel olarak ideal. Sütüven Şelalesi, Hasanboğuldu Şelalesi, Mıhlı Çayı, Şahinderesi Kanyonu ve birçok doğal güzelliğiyle mest eden Kaz Dağları; kamp ve doğa sporları yapmak için ideal kamp alanları listesinin başında yer alıyor. Kaz Dağları’nda kamp yapmanızı mutlaka tavsiye ederiz.

  3. 3. Yedigöller
    Bolu’da kamp alanı arayanlara Yedigöller Milli Parkı’nı tavsiye edebiliriz. Bolu Yedigöller Milli Parkı; Batı Karadeniz Bölgesi’nde ve Bolu’nun 42 kilometre kuzeyinde bulunmaktadır. Milli park sınırları içerisinde 7 adet göl, şelaleler, dereler, anıt ağaçları ve birçok çeşme bulunmaktadır. Yedigöller’de ailenizle birlikte kamp yapabilir göller arasında bulunan trekking parkurlarında keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Yedigöller sık sık yağış alan bir bölge olduğu için giderken tarp veya yağmurluk almayı unutmayın.

  4. 4. Göreme, Kapadokya
    Göreme, Kapadokya bölgesinin gözde lokasyonlarından birisi haline geldi. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist balon turlarına katılmak için Göreme, Kapadokya bölgesine akın ediyor. Bizde ekibimizle her yıl mutlaka gün batımını izlemek ve kamp yapmak için Kapadokya’ya gideriz. Göreme’de kamp yapmak istiyorsanız camping alanları da bulunuyor, ücretsiz kamp yapabileceğiniz boş kamp alanları da bulunuyor. Göreme Bölgesi’nde toplamda 4-5 adet camping alanı bulunuyor. Kızıl Çukur Vadisi’nde gün batımını izleyebilir, Güvercinlik Vadisi’nde trekking yapabilir, Ürgüp’e kadar ATV safari yapabilir ve üzüm bağları arasında bisiklet sürebilirsiniz.

  5. 5. Pokut Yaylası
    Sosyal medyada sık sık gördüğünüz bulut denizi fotoğraflarının birçoğu Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Pokut Yaylası’nda çekilmiştir. Pokut Yaylası; Karadeniz’in incileri arasında yer almaktadır. “Karadeniz bölgesinde nerede kamp yapılır?” derseniz, şüphesiz Pokut Yaylası’nı tavsiye edebilirim. 2050 metre yüksekliğiyle Sal, Hazindak ve Amlakit yaylalarını izleyebileceğiniz Pokut Yaylası; yüksekliği nedeniyle su ve orman bakımından biraz fakirdir. Pokut Yaylası; kamp ve doğa sporları için ideal kamp alanlarından birisidir. Bu yaylada yerel halkla horon tepebilir ve tulumun eşsiz sesiyle manzaranın keyfine varabilirsiniz. Bu arada muhlama yemeden dönmeyin.

  6. 6. Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu
    Muğla’da kamp yapılabilecek en güzel yerlerden birisi olan Fethiye; Ölüdeniz, Belcekız Plajı, Çalış Plajı, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Aladere Şelaleleri ve daha birçok doğal güzelliğiyle adından sık sık bahsettiriyor. Yazın kamp yapılacak yerler arasında tercih edilebilecek Fethiye; gizli koy ve şelaleriyle sizi bekliyor. Kelebekler Vadisi’ne tekneyle ulaşabiliyorsunuz. Trekking yapabilir, berrak sularda yüzüp, dalış yapabilirsiniz. Fethiye’ye giderseniz Babadağ’dan Ölüdeniz’e doğru yamaç paraşütü yapmayı unutmayın.

  7. 7. Çıralı, Olimpos, Adrasan
    Akdeniz’de kamp yapmak ve Antalya’nın gizli kalmış güzelliklerini keşfetmek için Çıralı ve Adrasan’da kamp yapabilir Olimpos’ta ise ormanların içinde trekking yapabilirsiniz. Adrasan’ın gizli koylarını keşfedebilir ve berrak suyunda yüzebilirsiniz. Ailenizle güven ortamında kamp yapmak istiyorsanız Adrasan, Olimpos ve Çıralı tam aradığınız özelliklere sahip camping işletmelerine ev sahipliği yapıyor.

  8. 8. Dedegöl Dağı, Pınargözü Mağarası
    Isparta’nın Yenişarbademli ilçesinde bulunan Dedegöl Dağı; Orta Toroslar’ın en yüksek tepesi olarak bilinmektedir ve yılın 11 ayı kar bulunmaktadır. 2998 metrelik rakımıyla dağcıların gözde tırmanış noktalarından birisi olan Dedegöl Dağı; kamp ve doğa sporları bakımından oldukça zengin bir alana sahiptir. Melikler Yaylası, Pınargözü Mağarası, Cukka Pınarı, Yaka Kanyonu ve etrafındaki doğal güzellikleriyle doğa severleri etkileyen Dedegöl Dağı herkesin mutlaka görmesi gereken bakirliğe sahiptir. Henüz bir kamp işletmemesi bulunmamakta ve bölgede bulunan Antalya Yörükleri gelen kampçılara rehberlik ederek yardımcı olmaktadır. Ayrıca Melikler Yaylası’na 2 km uzaklıkta bulunan Pınargözü Mağarası; 15 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun mağarası unvanına sahiptir. Dedegöl Dağı’nda her yıl Mayıs aylarında dağcılık şenlikleri düzenlenmektedir.

  9. 9. Munzur Vadisi Milli Parkı
    Doğu Anadolu Bölgesi’nde kamp yapılabilecek doğal güzelliklerden birisi olan Munzur Vadisi Milli Parkı; 1971 yılında milli park olarak ilan edilmiş. Ovacık ilçesi yakınlarında Munzur Dağları eteklerinde doğan Munzur Suyu, Fırat Nehri’ne karışarak muhteşem bir görüntüyü oluşturmaktadır. Munzur Çayı’nın her iki kenarı da Türkiye’de az rastlanan huş ağaçlarıyla kaplıdır. Munzur Çayı’nın kenarında doğayla iç içe kamp ve doğa sporları yapabilirsiniz. Munzur Çayı’nın kenarında bulunan trekking parkurlarında trekking yaparak Tunceli’nin gizli kalmış doğasını keşfedebilirsiniz.

  10. 10. Salda Gölü
    Türkiye’nin Maldivler’i deyince akıllara gelen Salda Gölü; Burdur’un Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta bulunuyor. Halk Plajı’nda misafirlerine ücretsiz çadır kamp imkanı sağlayan Yeşilova Belediyesi; doğa severler için birçok hizmeti de sağlıyor. Çadır kamp alanına kadar çekilen elektrik prizleri kamp yapanların ihtiyacını büyük ölçüde karşılıyor. Bol sayıda tuvalet ve duşuyla da ziyaretçilerin ihtiyaçlarına çözüm olan Halk Plajı; Salda Gölü’nde kamp yapacakların uğraması gereken alanların başında yer alıyor. Beyaz Adacıklar veya Maldivler ismiyle bilinen bölgede ise kamp yapmak yasak. Salda Gölü’nde ayrıca Doğanbaba Plajı’nda kamp yapabilir diğer plajlara göre biraz daha sakin ve huzurlu ortamda vakit geçirebilirsiniz.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN EN GÜZEL KAMP YAPILACAK ROTALAR

Kamp İçin Ön Hazırlık

Kamp için öncelikle kamp malzemeleri belirlenmesi gerekiyor. Enerji dolu, eğlenceli ve hareketli bir kamp dönemi yaşanacağından malzemelerin seçimi oldukça önem teşkil ediyor. Kişiden kişiye değişiklik göstermesine rağmen, alınması gereken ortak pek çok kamp malzemeleri mevcut. Bunlar arasında; uyku tulumu, yere sermek için kamp pedi, kamp çadırı, kamp çantası, yedek kıyafetler (çorap, iç çamaşırı, t-shirt, sweat shirt vb.) diş fırçası, diş macunu, şampuan, sabun, duş jeli, terlik, havlu, fener, yemek pişirmek için kamp ocağı ( tüp, alkol ya da benzen ile çalışan, kamp için özel üretim olanlardan), tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak, bulaşık deterjanı bulunuyor. Sonbaharda yapacağınız kamp macerasında yanınıza kalın kıyafetler ve yazlık kıyafetler de almalısınız. Gündüzleri güneş çıktığında denize girebilecek kadar sıcak olmasına karşın geceleri de içinde bulunduğu mevsimi hissettirircesine serin olacağını unutmamalısınız. İsteğe bağlı olarak değişen malzemelerin başında kamp sandalyesi ve kamp masası bulunuyor. Bazı kampçılar taşımak istemediklerinden, bazıları da kullanmayacaklarından masa ve sandalyeyi tercih etmiyorlar. Ancak kampçılık için özel üretilen kamp masa ve sandalye takımları pratik taşınabiliyor. Yukarıda bahsettiğimiz malzemelerin hepsinin kamp çantasına sığdığını düşünürsek, elinizde ikinci bir çanta gibi masa ve sandalye takımını da rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Tertemiz bir havada uyanmak, sabah sporunu doğada yapmak, sabah ilk iş denize girmek ya da doğayla baş başa kalmak gibi özellikler kampçıların vazgeçilmezleridir. Siz de bu macerayı yaşayabilir Decathlon farkıyla sorunsuzca doğada sporunuzu yapabilirsiniz!


Sağlıkla ve sporla kalın!