Glamping Ekipmanları
Glamping Nedir? Glamping Ekipmanları Nelerdir?
Doğanın modern lüksle buluştuğu mekanların ifadesi olarak Glamping, yeni nesil seyahat şeklini ifade eder. Herkese uyan tatil seçeneklerinin aksine Glamping, doğaya tanık olmanın yanı sıra onu yaşayarak deneyimlemek isteyenlere kapı aralar. Cazibe ve kampçılığın birleşmesiyle gelmesiyle oluşan bu seyahat anlayışı ile dünyanın dört bir yanındaki hayranlık uyandıran otantik yerleri ziyaret edebilir, dağ tepesindeyken konforunuzdan ödün vermeden manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kamp denince ilk akla gelen ekipmanlardan biri olan çadırlar, Glamping’in sunduğu tatil anlayışıyla daha kişiselleştirilmiş seçenekler sunar. Eko-orman evinde panoramik manzaranın tadını çıkarmak için tercihlerinize en uygun yeri kamp rahatlığında sunan Glamping, geleneksel kampçılıktan çok daha rahat olan tesisleri içeren mekanlara sahiptir. Kamp yapmanın verdiği özgürlüğün ve doğaya yakınlığın keyfini, tatilin tüm olumsuzluklarını unutmanızı sağlayarak çıkarmanızı mümkün kılar. Bu konfor anlayışına dair detaylar için rehber niteliğindeki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Glamping Nedir?
Göz kamaştırıcı anlamına gelen “glamorous” ile kamp yapmak anlamına gelen “camping” sözcüklerini birleştiren bir terim olarak Glamping, nispeten yeni anlam ifade eder. Peki kelime anlamı olarak Glamping ne demek? İnsanların açık havada hem rahat hem şık şekilde eğlenebilecekleri lüks kamp türü anlamına gelen Glamping, güzel kanvas çadırlardan dev ağaç evlere ve daha fazlasını içeren, dünyanın her yerinde kurulabilen konaklama destinasyonlarıdır.
Kökeni Birleşik Krallık’ta 2006’ya dayanan Glamping, estetik ve salaş görünümüyle hızla geniş kitleler tarafından tercih edilmeye başlar. Zamanla konforu, zenginliği, yaratıcılığı temsil etmeye başlayan kavram herkesin keyif alabileceği deneyim olarak var olmaya başlar.
Konaklama anlamında Glamping, kampçıların normal çadır veya uyku tulumu yerine yarı kapalı mekanlarda vakit geçirdikleri konaklama türü olarak tanımlanır. Genellikle normal kamp anlayışında bulunmayan yatak, elektrik, sıhhi tesisat gibi iç mekan olanakları sunar. Kabin, baraka, kulübe, ağaç evler dahil olmak üzere birçok farklı görünüme sahiptir.
Glamping Özellikleri Nedir?
Çan çadırları, safari çadırları gibi pek çok glamping konaklama biçiminin geleneksel branda altı kampçılığıyla bağlantısı olsa da diğer pek çok glamping çadır destinasyonu çadırda konaklamaktan büyük ölçüde farklıdır. Konaklama türü ne olursa olsun glamping olarak kabul edilebilmesi için sitenin dış mekanla gerçek bağlantısı olması ve yalnızca konforun tadını çıkarmak için değil aynı zamanda koşma, ağaçlara tırmanma, nehirlerde gezinme, yıldızları seyretme gibi kampçılıkla ilişkilendirdiğimiz türden deneyimler yaşama şansı da sunması gerekir. Glamping’i diğer konaklama türlerinden ayıran bazı temel özellikler ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Lüks Konaklama: Glamping konaklama yerleri safari tarzı geniş çadırlardan ağar evlere, kabinlere, hatta konforlu konaklama sağlamak için tasarlanmış eski tarz karavanlara kadar çeşitlilik gösterebilir.
- Yatak ve Çarşaflar: Geleneksel kampçılığın aksine Glamping, dinlendirici gece uykusu sağlamak için yüksek kaliteli şilteler, yumuşak nevresimlerle hazırlanan yataklar sunar.
- Özel Banyolar: Birçok Glamping tesisinde sıcak duşlar, sifonlu tuvaletler, lüks küvetler içeren özel suite banyolar bulunur.
- Elektrik ve Isıtma: Glamping konaklama yerlerinde genellikle aydınlatma, şarj istasyonları, ısıtma, klima gibi modern olanaklara izin veren elektriğe erişim imkanı vardır.
- Gurme Yemekler: Bazı Glamping mekanlarında yerel, taze malzemeler kullanarak gurme yemekler sunan tesis içi restoranlar veya özel şefler bulunur.
- Kamp Ateşi ve Açık Alanlar: Glamping genellikle yıldızların altında kusursuz manzaranın tamamlayıcısı olarak kamp ateşi çukurları veya şömineleri olan özel açık alanlar içerir.
- Doğal Çevre: Ormanlar, dağlar, çöller, su kaynakları gibi doğal ortamlar Glamping alanlarını oluşturur. Bu alanlar konuklara sakin, pitoresk bir ortam sağlar.
- Rekreasyonel Aktiviteler: Birçok Glamping tesisi konukları eğlendirmek, doğayla iç içe tutmak için yürüyüş vahşi yaşamı izleme, su sporları, yoga gibi çeşitli eğlence etkinlikleri sunar.
- Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Girişimler: Bazı Glamping deneyimleri sürdürülebilir yaşamı teşvik eden, çevresel etkilerini en aza indiren ekolojik bilinç uygulamalarına odaklanır.
Glamping ile Kampın Farkı Nedir?
Glamping ve kamp arasındaki temel fark, sağlanan olanakların kapsamında yatmaktadır. Geleneksel kampçılıkta hizmet temelli alayışın yerine daha bireysel olanaklar söz konusudur. Kişiler çadırlarını kurmak, yemek pişirmek, atıklarını kendi başlarına yönetmek zorundadır. Bazı bölgelerde geleneksel kamp yasadışı kabul edilir. Geleneksel kamp alanlarında ilk dikkati çeken ortak kullanıma sahip duş ve tuvalet alanları, yakacak odun, piknik masaları, ateş çukurları, nadiren de olsa küçük çaplı marketlerdir. Glamping konaklama ise gezginlerin bireysel çadırlarını kullanmadan yiyecek, su, temizlik, sıcaklık gibi ihtiyaçlara kolaylıkla ulaşabilecekleri imkanlar sunar. Temelde çoğu otelin sunduğu tüm hizmetleri içerir. Otelden farkı ise çok katlı binalar yerine kanvas çadırların konaklama meskeni olarak belirlenmesidir.
Türkiye’deki Glamping Alanları Nerelerdir?
Doğayla yeniden bağlantı kurmaya yardımcı olan Glamping, ülkenin muazzam yerlerinde konaklamanın, tatil yapmanın keyifli yollarından biridir. İşte en popüler Glamping çadır alanlarından bazıları:
Kabak Vadisi
Akdeniz kıyı şeridinde yer alan, gizli kalan yanıyla takipçilerini her dönem içine çeken havasıyla Kabak Vadisi ideal Glamping alanlarından biridir. Korunaklı kamp cennetlerinden biri olarak bilinen Kabak, Likya Yolu üzerinde yer alır. Özellikle yürüyüşçülerin uğrak noktası olan bu yer son yıllarda Akdeniz kıyılarında alternatif tatil arayışları aracılığıyla ideal bir Glamping merkezi halini alır.
Kelebekler Vadisi
Fethiye’ye uğrayan ziyaretçiler için popüler gezi noktası haline gelen Kelebekler Vadisi barındırdığı 80 tür kelebek, eşsiz şelaleler, kusursuz kumsala sahip koylar ile Glamping tatili düşünenlerin ilk tercihleri arasında yer alır. Vadi başlarda ülkenin ücra kamp noktalarından biri olarak bilinse de son yıllarda çeşitli kulübe ve Glamping merkezlerinin eklenmesiyle sıradışı tatil deneyimi yaşamak isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya hazırdır.
Babakamp
Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi manzarası sunan, temiz havası, nefes kesen bitki örtüsüne sahip Babakamp, Fethiye’de bulunan diğer Glamping merkezidir. Yoga alanları, çeşitli egzersiz platformlarıyla birçok kişinin tatil gözdesi haline gelen Babakamp aynı zamanda yamaç paraşütü hizmeti de sunar. Oldukça yüksekte bulunan alan taş, ahşap kulübelerin yanı sıra konukların çadır kurabilecekleri veya karavanlarını park edebilecekleri alanlara da sahiptir.
Olimpos
Glamping denince akla gelen diğer destinasyon Fethiye ile Antalya arasında yer alan Olimpos’tur. Ağaç evleriyle ünlü olan bu yerde antik kalıntılara, ağaçların arasından sahile uzanan patikalara rastlamak mümkündür. Ziyaretçilerini Chimera Dağı’nın muazzam manzarasıyla buluşturan Olimpos, Glamping sevdalıları için uğrak noktası olur.
Bördübet
Datça ve Marmaris’e yakınlığı ile bilinen, eşsiz doğası ile Bördübet ziyaretçilerine sunduğu huzurun yanı sıra Glamping tutkunlarını sevindirecek özelliklere sahip. Avrupa’nın en iyi sahil destinasyonlarından biri olarak bahsedilen Club Amazon’un bulunduğu bu bölgede denize açılan dereler, unutulmaz yürüyüşler için ormanlar, çeşitli gece aktiviteleri ile hem tatil hem eğlence arayanlar için vazgeçilmez haline gelebilir. Taş odalardan mini kabinlere, farklı tasarımlara sahip karavanlara kadar Glamping konaklamayı tercih edenlere birçok seçenek sunar.
Glamping için Gerekli Ekipmanlar ve Malzemeler Nelerdir?
Lüks kampçılık yada daha yaygın adıyla Glamping yıldızların altında uyuma fikrini seven ancak kampın zorluklarına pek de hevesli olmayan herkes için mükemmel bir çözümdür. Tesise göre değişmekle birlikte her Glamping alanının sahip olduğu avantajlar ve sunduğu hizmetler farklılık gösterebilir. İşte sunulan hizmetten bağımsız olarak yanınızda mutlaka bulundurmak isteyeceğiniz, tatil günlerinizi kolaylaştırarak daha keyifli hale gelmesini sağlayacak ekipmanlar arasında öne çıkanlar:
- Kamp Pedi: Temel Glamping ekipmanlarını ararken öncelikle yatırım yapmak isteyeceğiniz rahat bir yatak pedi olabilir. Kamp pedinden alacağınız konfor ve uyku kalitesi oldukça yüksektir.
- Şişme Battaniye: Rahat kamp yastıklarının üzerine sereceğiniz şişme battaniye, özellikle soğuk havada Glamping yapacaklar için kurtarıcı olabilir.
- Katlanabilir Sandalye: Tatil boyunca gün batımını izlemek yada marshmallow kızartmak için ateş başında otururken diğer yandan da ısınmak isteyenler için portatif sandalyeler ideal ekipmandır.
- Hamak: Sıcak saatleri keyifle atlatmak, doğanın sesleri içinde biraz dinlenmek isteyenlerin vazgeçilmezi olan hamaklar, Glamping severlerin de temel malzemeleri arasında sayılabilir. Kurulum kolaylığının yanı sıra çeşitli boyut seçenekleriyle aile boyu kullanabileceğiniz ekipmanlar arasında yer alır.
- Solar Işık: Doğanın içinde yine doğadan faydalanarak ihtiyaçlarınızı karşılama fikri Glamping anlayışından çok da uzak değildir. Güneş enerjisiyle çalışan solar ışıklar ile güneş gittikten sonra çadır önündeki oturma alanlarınızı daha sofistike hale getirebilirsiniz.
- Portatif Buzdolabı: Glamping ekipmanlarınızı bir adım öne taşımak istiyorsanız güçlü soğutucular size uygun seçeneklerden olabilir. Pille veya güneş enerjisiyle çalışabilen portatif buzdolapları sıcak yaz günlerinde dahi doğanın tadını çıkarmanızı sağlayabilir.
Glamping Çadırının Diğer Çadırlardan Farkı Nedir?
Glamping çadırı, geleneksel bir kamp çadırının daha işlevsel halidir. Rahatlığı, konforu, hareket alanını artırmayı amaçlayan donanıma sahiptir. Birden fazla kişi için alan sunmasının yanı sıra aileler ve arkadaş grupları için özel olarak tasarlanmış modellere ulaşmak mümkündür. Yalnızca çadır olarak değil tatil amacına uygun olarak bungalov, karavan, kubbeli çadır, ağaç ev gibi çeşitli tasarım seçeneğine sahiptir.
Glamping çadırları artan konfora, hemen hemen tüm ihtiyaçları otel rahatlığında sunabilecek alt yapıya aynı zamanda otantik görünüme sahiptir. Uyku alanları genellikle kabin şeklindedir, diğer mekanlardan iç ortamla bütünlüğü koruyacak şekilde ayrılır. Geleneksel çadırlardan farklı olarak Glamping çadırlarında iç hacim fazla olduğundan kişi sayısı fazla olsa dahi çadırın farklı alanlarında eş zamanlı olarak vakit geçirmek mümkündür. Ayrıca Glamping çadırları doğrudan zemine yerleştirilmez. Bunun yerine hafifçe yükseltilmiş ahşap yapı üzerine kurulur. Böylelikle iç mekan sadece yeterli alan sunmakla kalmaz aynı zamanda düz, pürüzsüz bir zemin üzerinde konaklama imkanı sunar.
Glamping Ekipman Fiyatları Ne Kadar?
Glamping ekipmanlarının fiyatları ekipmanın türü ve kalitesinin yanı sıra markasına, nereden satın aldığınıza bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Glamping ekipmanı katlanır kamp sandalyesi/masası, basınçlı kamp duşu, şişirilebilir kamp matı/pedi, portatif mutfak ünitesi, duş kabini gibi öğeleri içerir. Fiyatlar markaya, kaliteye, kullanılan materyale, çadır büyüklüğüne bağlı olarak farklı aralıklarda sunulabilir. Bazı Glamping tesisleri yerleri gerekli ekipman ve olanakların bir kısmını karşılayabilirken bazı tesisler yalnızca konaklama imkanı sunabilir.
Kampçılığa yenilik getiren Glamping, açık havada harika deneyimler yaşamanın hem keyifli hem de lüks yolunu sunar. Modern olanakların konforunu doğanın dinginliği ile birleştiren bu yeni nesil tatil anlayışı, unutulmaz anılarla dolu tatil günleri geçirmek isteyenler için ideal seçim olabilir. Deneyimli bir kampçı olmak veya doğa ile bağlantı kurmanın eşsiz keyfini sürmek istiyor olun Glamping macerasına atılmaya Decathlon ekipmanlarınızı tamamlayıp çantalarınızı şimdiden hazırlayarak başlayabilirsiniz!