Olta Kamışları
Olta Kamışları
İster amatör ister profesyonel olsun, balık tutmak için olmazsa olmaz ekipmanların başında olta kamışı gelir. Başka bir deyişle, olta kamışı, birçok balıkçılık tekniğini barındıran bu hobiden maksimum keyif almayı pekiştiren araçtır. Dolayısıyla balıkçılık sektörünün pek çok markası olta kamışı üretiminde son derece gelişmiş teknolojiler kullanarak balıkçıların değişen isteklerine yanıt verir. Olta seti ile beraber veya ayrı satın alabileceğiniz kamış olta çeşitlerinin; şekil, boyut gibi özellikleri avlanılacak meraya ve balık türüne göre farklılaşır.
Olta Kamışı Nedir?
Balık tutarken avı çekmeye yardımcı olan araçlara olta kamışı adı verilir. Olta kamışı, misinaya bağlı yemin av tarafından yutulmasını sağlar. Olta makinesi ve misinasının olta kamışı ile birleştirilmiş hali halk arasında olta seti, balık oltası, balık olta seti gibi farklı terimlerle adlandırılır. Genellikle fiberglas, grafit karbon ve bunların karışımından oluşan kompozit malzemelerden elde edilen kamış, oldukça değişen uzunluklarda üretilmeleri sayesinde olta makinesine bağlandıktan sonra bulunduğunuz yerden hedefe zorlanmadan ulaşmanıza imkan tanır. Aynı zamanda çok uzun olsalar bile rahatlıkla katlayıp korunaklı çantalar içerisinde istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Bununla birlikte olta kamışları görünüş itibariyle parçalı, teleskopik, tek parça, porselenli (halkalı) şekillerde olabilir. Her biri avlanılan mera ve kullanıcının tecrübe düzeyine göre tasarlanır. Olta kamışı boyu uzadıkça yem fazla uzak mesafeye atılır.
Olta Kamışı Özellikleri Nelerdir?
Olta kamışı özellikleri; fiberglass, karbon ve kompozit malzemelerden üretildikleri için oldukça farklılık gösterir. Fiberglas olta kamışı, fiber cam elyaf içermesi sayesinde hem esnek hem de dayanıklı olmasına rağmen aksiyon açısından orta-yavaş düzeyde olduğundan balığın yemi alıp almadığı biraz az hissedilir. Daha ağır yapıda olmaları kırılmaya dirençli olmasını sağlarken ağır yemleri daha yavaş hareket ettirip balığı kendinize çekmeye yardımcı olur. Karbon olta kamışı ise, grafit karbonun daha esnek olması avantajından dolayı hafif ve sağlam bir yapı kazanır. Hafifliğin yanı sıra aksiyonu da yüksek olduğundan birçoğu fast-action özelliktedir, bu sayede balığın hareketleri daha iyi hissedilir. Karbon-fiber karışımından üretilen kompozit olta kamışlardaki malzeme yoğunluğu ayarlanabildiği için her aksiyona sahip model ortaya çıkar.
Olta Kamışı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Olta kamışı alırken birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir. Ürün bilgilerini detaylı araştırdıktan sonra karar vermek, iade/değişim prosedürleriyle uğraşmamak için faydalıdır. Avlanacağınız meranın tatlı-tuzlu su olması, balığın türü, ağırlığı, kıyı veya tekneden kullanım gibi durumlar hangi olta kamışının gerekli olduğunu direkt olarak etkiler. Dolayısıyla henüz yeni başlıyorsanız kendi olta malzemeleri setinizi oluştururken balıkçılık konusunda deneyimli kişilere danışmak, ürün yorum ve videolarını incelemek faydalı olabilir.
- Bulunduğunuz yer, seçmeniz gereken kamışın boyunu belirler. Bu nedenle kıyıdan avlanacaksanız uzun, tekneden kullanacaksanız daha kısa olta kamışları tercih edin.
- Ürün üzerindeki atar değerlerini aşan balıklar kamışın zarar görmesine neden olabilir. Lüfer, levrek gibi daha ağır balıkları hedefliyorsanız gücü minimum 100-200 gr olan olta kamışlarından daha iyi verim alırsınız.
- Olta kamışını kontrol etmek deneyim kazandıkça daha kolaylaşır. Profesyonelleşene kadar hafifliğiyle ön planda olan karbon veya kullanımı pratik teleskopik kamış ile başlayabilirsiniz.
- Derin denizlerde yaşayan balıklar için tekneden kullanıma uygun jig kamışlar ile kombine edeceğiniz çıkrık olta makinesi kullanın.
- Halkalı modellerdeki kılavuz halkalarının dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması misinanın durumunu doğrudan etkiler. Dolayısıyla seramik, zirkonyum gibi malzemelerden yapılmış halkalar hem dayanıklılık sunar hem de misina performansını olumsuz etkilemez.
- Lüfer, orkinos gibi mücadeleci balıklarda orta veya yavaş, küçük kolay yakalanabilen türlerde hızlı aksiyonlu olta kamışı daha uygun olabilir.
Olta Kamışı Çeşitleri Nelerdir?
Olta kamışları genellikle sportif ve amatör balıkçıların eğilimleri, avlanılan mera gibi özellikler çerçevesinde gruplandırılır. Buna göre olta kamışı çeşitleri bu şekilde sıralanabilir:
- Surf olta kamışları
- Spin olta kamışları
- Yemli balıkçılık kamışları
- Tekne ve jig balıkçılığı kamışları
- Göl balıkçılığı kamışları
Surf Olta Kamışı Nedir?
Surf olta kamışı; uzak atış tekniği olarak bilinen surf casting balık avında kullanılan olta kamışı çeşididir. Bu nedenle kumsal, iskele, kayalık yerlerden yapılan tuzlu su avlarına uygun olmakla birlikte atış mesafesi daha uzak olduğu için boyları oldukça uzun yapıdadır. Surf olta seti oluştururken ise mutlaka surf olta makinesi seçilmelidir.
Surf Olta Kamışı Özellikleri Nelerdir?
Surf olta kamışları genellikle 2-3 parçalı ve teleskopik yapıda üretilir. Tekneden uzak atış yapılacak ise teleskobik modeller daha verimli kullanılır. Boyları son derece değişken olmakla birlikte 360 cm, 420 cm, 450 cm uzunluktakiler ile sıklıkla karşılaşabileceğiniz gibi 15 m’ye ulaşan çeşitleri de olabilir. Canlı ve silikon yemlerle daha etkili sonuç almaya yardımcı olan surf olta kamışlarının bir diğer önemli özelliği de akıntılı ve dalgalı denizlerde kullanıldığından 100 gr civarı ağır kurşunlara bağlamayı gerektirmesidir.
Spin Olta Kamışı Nedir?
At-çek yönteminde balıkların dikkatini çekmek amacıyla kullanılan spin kamış, esnek, kolay bükülen bir yapı sergileyen ve uzağa yemi atmayı kolaylaştıran kamış çeşitlerinden biridir. Bu nedenle genellikle hafif yapıda üretilen spin olta kamışı ile spin olta makinesi, ona uygun misina-yem kombinasyonuyla ideal bir spin olta seti oluşturabilirsiniz.
Spin Olta Kamışı Özellikleri Nelerdir?
Spin olta kamışları, surf modellerde olduğu gibi hem teleskopik hem de parçalı olarak üretilir. Kaşık, silikon, maket yem gibi yapay yemlerin kolaylıkla uzak noktalara fırlatılmasına yardımcı olur.
Spin Olta Kamışı Kaç Metre Olmalıdır?
Sahil şeridi için üretilen boylar çoğunlukla 210-240 cm olurken denizden yüksek yerlere 270-300 cm uzunluğundaki modeller seçilebilir. Light Rock Fishing (LRF) ve fly balıkçılığı yöntemlerine özel daha kısa ve oldukça hafif modeller üretilir.
Yemli Balıkçılık Kamışları Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Genel amaçlı kamış olta takımı için ideal seçeneklerin bulunduğu yemli balıkçılık kamışları teleskopik yapıdaki kamışlardan oluşur.
Tekne ve Jig Balıkçılığı Kamışları Nelerdir?
Kullanılan teknik, ekipman, balık türleri açısından oldukça keyifli olan ve deneyim gerektiren olta kamışı çeşitlerinin bulunduğu tekne kamışları biraz daha profesyonel olta takımı oluşturmaya ihtiyaç duyar. Adını tekne, bot üzerinde kıyıdan olmayan avlar için üretilmesinden alan tekne kamışları yarı sert, dayanıklı, boyu pek uzun olmayan modelleri içerir. Mücadeleci balıklarda kullanıcıyı daha az yorduğu için oldukça ilgi gören bu kamışlarla çinekop, çupra gibi türler avlanabilir. Jig kamışlar ise tekne ile benzerlik gösteren özel tasarımlardan oluşur. Adını jigging (seğirtme) tekniğinden alan jig kamışlarına bağlı jig yem adındaki uzun metal yemlerin aksiyonuyla büyük deniz balıkları yakalanır. Çoğunlukla orta sertlikteki kompozit malzemelerden üretilmesinin yanı sıra kısa saplı ve boyludur.
Göl Balıkçılığı Kamışları
Kendine özgü görünümleriyle dikkat çeken göl olta kamışları, kılavuz halkaları bulunmayan veya sadece ucunda konumlanmış tek bir halkaya sahip uzun modellerdir. Teleskopik veya tek parça halinde üretilir. Kompozit malzeme içerdiğinden sert yapıda olmakla birlikte son derece uzun ve kalın oldukları için mantar, şamandıra gibi misinalı bedenlerin ucundaki halkaya bağlanarak suya daldırılır.
Olta Kamışı Fiyatları Ne Kadar?
Olta takımı oluşturmak isteyen balık tutkunları için olta kamışı fiyatları, en önemli kriterlerin başında gelir. Tüm balıkçılık malzemelerinde olduğu gibi olta kamış fiyatları da son derece değişkenlik gösterir. Olta kamışı modellerinde üretim materyali, uzunluk, kılavuz halkaları, yerli veya yabancı markalar, parçalı olup olmaması ve daha onlarca özellik kamış fiyatlarını değiştirir. Bununla birlikte profesyonel modellerde kalite düzeyi de değiştiğinden balık oltası fiyatları üst segmentte yer alır.
Olta Kamışı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Her olta kamışı bakım rutini gerektirir. Öte yandan olta kamışı hem kullanım ömrünü uzatmak hem de av sırasında sorun yaşamamak açısından düzenli bakıma ihtiyaç duyan parçalardan biridir. Her aktivitenin ardından mutlaka yapmanız gereken işlemlerden ilki; tatlı suda beklemiş olsa bile temiz çeşme suyu ile durulamadır. Özellikle tuzlu sudan çıkmış olta kamışındaki su buharlaştıkça geriye kalan tuz, ürünün üzerinde aşınmalara sebep olabilir. Kurulanmamış ürünlerde paslanma oluşabileceği için suyla iyice duruladıktan sonra kılavuz halkalarını ve olta kamışının tüm yüzeyini bezle kurutmanız gerekir. Ayrıca kum tanecikleri kalmış ise bir fırça yardımıyla temizlemeniz yeterlidir. Bununla birlikte olta kamışının içerisine su girmişse dış kısmını söküp suyu akıtarak kurumasını bekleyin. Olta kamışının oldukça narin yapıda olması sebebiyle kullanım sonrası açıkta bırakmamak gerekir. Mutlaka korunaklı bir kamış çantasında saklanıp o şekilde taşınmasında fayda vardır. Siz de olta kamışı ve olta setleri için Decathlon’a göz atabilirsiniz.