Sahte Yemler & Sahte Balıklar
Sahte Yem Nedir?
Balık avında organik olmayan tüm yemlere kısaca yapay ya da sahte yem adı verilir. Rapala olarak da bilinen bu ürünler, temelde balıkların yiyebileceği avların görünüş, ses, koku gibi özelliklerini taklit edebilen ekipmanlardır. Suyun değişik derinliklerinde yaşayan canlılara etkili şekilde ulaşabilmesi sayesinde gerçek bir balıkmış gibi hareket edebilen sahte yemler gelişen teknolojiyle oldukça gerçekçi tasarımlar haline gelmiştir. Çevresinde misina bağlanması için çeşitli delikler bulunan, zoka yardımıyla bağlanan farklı çeşitleri hedeflenen balığa göre seçilir.
Sahte Yem Ne İşe Yarar?
Olta suya atıldığında balığın yem olmadan gelmesi oldukça zordur. Bu nedenle balık malzemeleri sektöründe sahte yem üretiminin önemli bir yeri vardır. Yalnızca balık görünümünde olmayan sahte yemler; balığın besin kaynakları arasında yer alan sinek, balık kurdu, yengeç, yarasa, böcek, kalamar gibi pek çok canlı türüne benzetilerek üretilir. Olta kamışının istenilen yöne hareket ettirilmesiyle; özellikle avcı ve aç balıkların severek beslendiği türleri taklit ederek ses çıkarabilir, yaralı taklidi yapabilir ve koku yayarken balığı kolaylıkla cezbedebilir. Her modelin birden fazla boy, ağırlık gibi seçenekleri olduğundan hem farklı büyüklükteki hedeflere hem de fly, LRF, jigging vb. önemli teknikler için alternatifleri bulunur.
Sahte Yem Çeşitleri Nelerdir?
Çoğunlukla görünüşlerine göre sınıflandırılan sahte yem çeşitleri bu şekilde sıralanabilir:
- Sert Sahte Yem
- Silikon Yem
- Jig Yem
- Kaşık Yem
- Fly Yem
Sert Sahte Yem Nedir?
Avcı ve vahşi balıklara karşı dayanıklı yapıda, plastikten üretilen sert sahte yemler hamsi, sardalya, gümüş gibi balıklara benzetilen modellerin bulunduğu gruptur. Su üstü (popper), yüzen (floating), batan (sinking), asılı kalan (suspending) gibi yüzme davranışlarına sahiptir.
Popper Yem Nedir?
Su üstünde aksiyon göstermesi nedeniyle su üstü veya popper yem adını alan sahte yemin at-çek tekniğinin en çok kullanılan ve en kısa gagalı modeli olduğu söylenebilir. Hareket ettirildiğinde sürüden ayrılmış yaralı bir balık gibi görünmesi, özellikle turna gibi avcı balıkların ilgisini oldukça çeker. Sert maket yem grubuna girmekle birlikte ağzı açık kalmış balığı andıran büyük yuvarlak uç kısmıyla kolay ayırt edilir. Her renk seçeneği bulunmasının yanı sıra batmaması gerektiğinden ağırlıkları genellikle 13-68 gr, boyları ise 9-20 cm arasında değişebilir.
Silikon Yem Nedir?
Yumuşak yapıdaki silikon balık, sınırsız renk, boyut ve görünümde sunulur. Çoğunlukla zokaya geçirilerek suya atılanlara ek olarak hazır kancalanmış modelleri de pratik kullanım sağlar. Buna ek olarak grupta, balık görünümlü tasarımların haricinde ördek, fare, kurbağa, yengeç gibi çok çeşitli canlı türlerinin 3 boyutlu taklitlerinin başarılı örnekleri de bulunur.
Jig Yem Nedir?
Tuzlu sudaki zengin balık çeşitliliğine yönelik seçeneklerin bulunduğu jig yemler alüminyum vb. paslanmayan metallerden üretilir. Bu modeller genellikle derinlerde yaşayan büyük türleri hedefleyen balıkçılar tarafından tercih edilir.
Kaşık Yem Nedir?
Balığı taklit etmekten ziyade görüntü ve renk ile dikkat çekmek amacıyla tasarlanan kaşık sahte yemler adını kaşığa olan benzerliğinden almıştır. Hem tatlı hem de tuzlu sudaki canlılar için uygun olmasının yanı sıra metal alaşımdan üretilmiş bu modeller yansıtıcı yüzeyi ile güneş ışığında parlayıp dönerek balığın saldırıya geçmesini sağlar. Levrek, turna, somon, alabalık gibi hayvanlara son derece uygundur. Burada da hedef türün boyutu arttıkça seçilen sahte yem daha büyük olur.
Fly Yem Nedir?
Kıyıdan yapılan flying veya sinek avcılığı için özel üretilen fly yem, farklı türdeki sinek ve larvalarını andıran kancalar, maket karides, yengeç, yarasa benzeri sahte yem alternatiflerinden oluşur. Su üzerinde yüzdürülen fly yemler oldukça hafiftir. Ayrıca suya düşüp boğulan canlı taklidi yapabilen çeşitleri de daha derine daldırılabilir.
Sahte Yemler ile Hangi Balıklar Tutulabilir?
Her çeşit sahte yeme ile tatlı ve tuzlu sudaki pek çok tür gelebilir. Kaşık yemlerle çoğunlukla turna, lüfer, kofana, alabalık, levrek, ay balığı, güneş balığı gibi avcı türler yakalanabileceği gibi uygun boydaki sert maket yemlerle aynı ve diğer küçük balıkların da gelmesi mümkündür. Büyük jig sahte yemler ile yapılan tekne avlarında orkinos gibi büyük türler de yakalanır.
Sahte Yem Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sahte yem almadan önce hangi balığı yakalamak istediğiniz, geriye kalan tüm kriterleri etkileyecektir. Her türün, suyun farklı bölgelerinde yaşaması sebebiyle seçeceğiniz ürün farklılaşır. Ayrıca avınıza uygun olduğunu düşündüğünüz birkaç sahte yemi deneyerek en başarılı olanı bulabilirsiniz. Dolayısıyla sahte yem tercihinde yardımcı olabilecek öneriler bu şekilde sıralanabilir:
- Hangi tekniği kullanmak istediğinize göre seçim yapmalısınız.
- Hedef türün büyüklüğüne uygun uzunluk ve ağırlıkta sahte yem seçilmelidir.
- Derinlerde yaşayan balıklar için batabilir, yüzey ve sığ sulardakiler için ise su üstü veya yüzen özelliğe sahip olmalıdır.
- Gündüz saatlerinde renkli ve parlak, hava karardıktan sonra mat renkteki sahte yemlerin tercih edilmesi daha başarılı olmaya yardımcı olabilir.
- Kamışın atar değerinden yüksek gramajda sahte yem kullanılmamalıdır.
Balıkçılık Türüne Göre Hangi Sahte Yemler Tercih Edilmelidir?
Spin veya at-çek yönteminde balığın bulunduğu derinliğe göre tüm sert sahte yem çeşitleri ile başarılı denemeler yapılabilir. Seğirtme denilen jigging avlarında ise jig sahteler tercih edilmelidir. At-çek yönteminin farklı bir türü olan Light Rock Fishing (LRF) yönteminde LRF yemleri olarak anılan küçük silikonlar, fly (uçurtma) metodunda ise fly yemler kullanılır.
Balık Türüne Göre Hangi Renk Sahte Yem Seçilmelidir?
Balıkların 20’den fazla rengi ayırt edebillir olduğu bilimsel çalışmalarla ispatlandığından canlı tonlardaki sahte yemler ilgilerini daha fazla çeker. Ancak seçilen saate ve suyun bulanık olup olmamasına dikkat edilmelidir. Bulanık çamurlu suların yüzeyinde kırmızı, mavi, mor gibi tonlara sahip sahte yemler oldukça dikkat çekse de, havanın ilk aydınlandığı saatlerde aşağıdan bakan balıklara sıcak renkler karanlık görünebilir. Bununla birlikte ışığın sudaki yansıması, renkleri olduğundan daha koyu veya açık gösterir. Bu nedenle derinlerde kırmızı, turuncu gibi dikkat çekici, sıcak tonlar siyah gibi görünebilir, dolayısıyla yüzeyde daha dikkat çekici, derinlerde mat ve soğuk renkler tercih edilebilir.
Sahte Yem Fiyatları Ne Kadar?
Yüzlerce farklı markanın ürettiği sahte yemlerde, fiyatların oldukça değişken olduğu söylenebilir. Ancak her bütçe planlamasına hitap eden sahte yemler bulmak mümkündür. Bu kadar geniş fiyat aralığının bulunması kalite, kullanılan malzeme, marka, ağırlık ve daha pek çok değişkenden kaynaklanır. Sert sahte yemlerde fiyatlar farklılaşırken, silikon yemlerde daha uygun alternatiflere rastlanabilir. Diğer yandan en düşük ağırlığa sahip modellerde de oldukça hesaplı çeşitler bulunur. Fiyatları dilediğiniz kritere göre sıralayarak avınıza en uygun alternatifi Decathlon’da bulabilirsiniz.