4.7/5
Şuna göre:
104
Online ve mağazalarda toplanan değerlendirmeler
Sert Sahte Yemler
Sert Sahte Yemler
Geçmişte gıda olarak tüketime uygun olan ve geçim kaynağı olarak görülen balıkçılık, günümüzde keyifle yapılan bir hobi halini alır. Bir çeşit spor olarak da kabul gören balık avcılığı, yaşamın stresini üzerinizden atabilmek için yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biridir. Profesyonel ya da amatör anlamda yapılan balık tutma aktivitesi, karadan yapılabileceği gibi tekneden ve kıyıdan da gerçekleştirilebilir. Balık tutmanızı kolaylaştırmak ve başarılı bir performans elde etmek için av malzemesi kullanımı oldukça önemlidir. Balıkçılık malzemeleri ve ekipmanları, av sırasında yaşanabilecek olası risklere karşı da sizi korur. Spor ya da hobi amaçlı yapılan balıkçılıkta kullanılmak üzere olta, olta ipi, kamış, iğne, yem, misina, kurşun, makara, şamandıra, fırdöndü, doğal balık yemi, kaşık, kepçe, kova, balıkçı çantası ve rapala çantası gibi çeşitli ekipmanlar ve malzemeler imal edilir. Suni yem olarak bilinen rapala, balık tutarken yararlanabileceğiniz önemli ekipmanlardan biridir. Kafa dağıtıcı, rahatlatıcı ve eğlence amaçlı balık tutma aktivitesi için Decathlon rapala çeşitlerine göz atabilirsiniz.Rapala Nedir?
Rapala nedir, sorusu en genel ifadeyle balık tutmak için kullanılan suni yemlerin genel adı olarak yanıtlanabilir. Balıkları kandırmak maksadıyla üretilen rapala, sahte bir yemdir. Hem tuzlu hem de tatlı su balık avı için kullanılabilen rapala, piyasada pek çok farklı renk ve tür ile kullanıcı karşısına çıkar. Genellikle deniz canlısı ve balık görünümünde tasarlanan suni yemler, balık tutarken performansınızı artıracak ekipmanların başında gelir. Balık türlerine göre özel olarak imal edilen rapala çeşitleri, balıkları oltanıza rahatça çekebilmenize olanak tanır. Renk, yansıma, ışık oyunları, çeşitli olta hareketleri, canlı ve parlak dokularıyla balıkları andıran yem çeşitleri, etkileyici kokularıyla da balıkların iştahını kabartır. Hangi balığı tutmak istediğinize göre farklılık gösteren rapala çeşitleri, tüm balıkları oltanıza yaklaştırır. Rapala balık türlerinin yem alışkanlıklarına ve davranış biçimlerine göre farklı şekillerde tasarlanır.Tarihte ilk rapala 1936 yılında Lauri Rapala tarafından icat edilir. Dünyanın en büyük olta takımı ve balıkçılık yemi üreticisi olan firmanın kurucusu da olan Lauri Rapala, ürettiği ekipmanlar ile yırtıcı deniz canlılarını dahi oltaya çekmeyi başarır. Geçmişte yaralı balıklar ile yırtıcı canlıların düzensiz yüzme hareketlerine kitlendiğini keşfedenler, folyoya sarılmış mantarlar ile avlama yöntemini ortaya çıkarır. Modern balıkçılığın gelişmesiyle birlikte geleneksel yöntemler yerini farklı boyutlarda ve şekillerde üretilen rapalalara bırakır. Balık avı için rapalaların yanında rapala klipsleri, iğnesi, kurşunu gibi ekipmanlara da gereksinim duyulur. Rapala iğnesi, avlanacak balığın türüne, özelliklerine ve büyüklüğüne göre farklı şekillerde üretilen, çengel biçiminde tasarlanan ve ucuna yem takılarak balık avlanmayı sağlayan balıkçılık malzemesidir. Rapala klipsi ise çapari, sahte yem, iğne gibi balık tutma malzemelerini bir arada tutmaya yarayan bir araçtır. Pratik bir balık avlama deneyimi için rapala klipsleri kullanabilirsiniz.Rapala Ne İşe Yarar?
Deneyimli olta balıkçıları tarafından sıklıkla tercih edilen rapala, temelde çeşitli canlı türlerini yakalamada oldukça başarılı olan bir balıkçılık yemidir. Lüfer, kefal, levrek gibi belirli canlı türlerini avlamak için özel olarak tasarlanan rapala, suni yemlerin tümünü karşılayan genel bir addır. Çeşitli balık türleri için özenle üretilen rapalaların temel amacı, yaralı ve küçük balık taklidi ile çevredeki avcı balıkların dikkatini çekmektir. Avcı balıkların dikkatini çekebilmek için cezbedici şekillerde tasarlanan rapalalar, avlanma sürecini çok daha pratik ve keyifli hale getirir. Rapala sahte balık görüntüsüyle avcı balıkların yemi olur. Avcı balık rapalayı yemeğe çalıştığında oltaya yakalanmış olur. Gerçek balık yemlerini taklit eden rapala sahteleri, parlak görüntüleri ve açık renkleri ile dikkat çeker. Tecrübeli balıkçıların avlanma sürecine eşlik eden sahte rapala türleri, taşıma kolaylıklarıyla da öne çıkar. Yaralı balıkları taklit eden rapalalar ile balık yakalama şansınızı artırabilirsiniz.Rapala Yem Çeşitleri Nelerdir?
Balık tutmanızı kolaylaştırmak, av sırasında yaşanabilecek olası risklere karşı korunmak ve başarılı bir performans elde etmek istiyorsanız rapala kullanımı oldukça önem kazanır. Balık görünümündeki tasarımı ile geniş alandaki tüm balıkları oltanıza yaklaştıran rapala çeşitleri, balık tutma işlemlerini gerçekleştirmek için tercih edilmesi gereken ürünlerin başında gelir. Rapala türleri, avlayacağınız balığın ve balığa çıkacağınız alanın niteliklerine göre farklılık gösterir. Lüferin en sevdiği rapala ile levreklerin yoğun olduğu bölgede kullanılan rapala farklı olabilmektedir. Rapalalar kullanım amacına, ürünün kullanılacağı alana ve balık türüne göre çeşitlilik gösterir. Rapala çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:- Rapalalar kullanım alanına göre dip rapalaları ve yüzey rapalaları olmak üzere farklı sınıflara ayrılır.
- Yüzey rapalaları, 1 ile 1.5 metre arasında derinliğe dalabilen bir rapala türüdür. Yüzey rapalaları zargana, istavrit, hamsi ve sardalya gibi balıklar ile beslenen avcı balıkları avlamak için tercih edilir.
- Dip rapalaları ise 4 ile 10 metre arası dalabilen ve dip balıklarını avlamak için kullanılan bir rapala çeşididir.
- Rapalalar yüzme şekline göre de farklı türlere ayrılır. Suspending özellikli rapala sahte balıklar, orta seviye derinlikte yüzen balıklar için tercih edilir.
- Sinking özellikle rapalalar derin sularda yüzen balıklar için tercih edilirken, su üstü yüzen balıklar için de floating rapalalar kullanılır.
- Suni bir yem olan su üstü rapala çeşitleri, ön tarafında yer alan gagası sayesinde balık gibi hareket edebilir.
- Su üstü rapalalar, 30-60 cm derinlikte avlanan balıklar için kullanılır. Uzmanlar tarafından daha çok balığın uysal olmadığı, hareketli olduğu anlarda kullanılması tavsiye edilir.
- Rapalaların ışıklı, parlak modelleri de bulunur.
- Işıklı rapala modelleri, ışık yayan bir mekanizmaya sahip olduğu için balıkların yemin sahte olduğunu anlamasını önleyerek avlama işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirir.
- Rapala çeşitleri; marka, renk, tür, yüzme şekli, balığın yapısı, üretim materyali, ürün özellikleri ve boyut gibi unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- Teknede ve kıyı sularında kullanabileceğiniz rapala kalamar zokası da ürün çeşitliliği arasında yer alır. Rapala kalamar zokasını kalamar avında tercih edebilirsiniz.
- Sahte balık rapala çeşitleri avlanmak istediğiniz balık türüne ve balık tutma tekniği göre ise silikon yemler, jig yemler, maket yemler, fly yemler ve kaşıklar olmak üzere farklı sınıflandırmaya tabi tutulur.
- Hafif ve az maliyetli oluşu ile öne çıkan silikon yemler, plastik malzemeden imal edilen suni balık yemidir.
Rapala Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Rapala kullanımında başlıca dikkat etmeniz gereken noktalar:- Rapala kullanımda öncelikle doğru ürünü tercih etmelisiniz.
- Rapala çeşitleri, balığa çıkacağınız alanın özelliklerine ve avlayacağınız balığın türüne göre farklılık gösterir.
- Durgun sularda rapala kullanacaksanız, tercih ettiğiniz ürünün mat görünümlü olmasına dikkat etmelisiniz.
- Parlak görünümlü rapala çeşitlerini ise dalgalı ve bulanık sularda kullanmalısınız.
- Parlak dokulu rapala çeşitleri yosunlu, kumlu ve dalgalı sularda birçok balık türünün dikkatini çekerek kolayca avlanabilmenize olanak sağlar.
- Rapala kullanırken avlanma performansınız için misina ve kurşun seçeneklerini de rapalanız ile uyumlu tercih etmelisiniz.
Rapala Nasıl Bağlanır?
Rapala nasıl bağlanır, sorusunun yanıtı aşamalı olarak şu şekildedir:- İlk olarak rapalayı bağlamak için kalın bir ip kullanılmalıdır.
- Kalın ipe bir düğüm geçirilmeli, ortası boş kalacak şekilde bırakılmalıdır.
- Düğümün ucundan çıkan ip, kullanılan rapalanın gagasında yer alan halkadan geçirilmelidir.
- Sonrasında ipin ucu düğüm yerine kadar çekilmelidir.
- Düğümün ortasında geçirilen ip ucu diğer ipe sarılmalıdır.
- Sarma işleminin ardından ipin ucunun düğümün ortasında sıkıca geçirip çektiğinizde rapala bağlama işlemi tamamlanmış olur.
Rapala Düğümü Nedir?
Rapala düğümü, balık avlamak için gerekli olan önemli bir düğündür. Spin avcılığından çokça tercih edilen rapala düğümü, büyük balık avlarında sert darbeleri önlemek için kullanılır. Kancadan kurşuna kadar misina üzerindeki her bağlantı yerinde kullanılan rapala düğümü, misina en az zarar veren bir düğüm türüdür.Rapala Düğümü Nasıl Yapılır?
Rapala düğümü için öncelikle 360 derecelik bir halka düğümü atılır. Sonrasında misinanın uç kısmı düğümün atılacağı rapala halkasından geçirilir. Bu esnada düğüm işlemini kolaylaştırmak için halka kısmı sol eliniz yukarıda kalacak şekilde tutabilirsiniz. Misinanın ucunu yuvarlak bir hareketle ilk oluşturduğunuz halkadan geçirebilirsiniz. Daha sonra ilk halkanın diğer ucundaki ana kısımdan misina iki kere döndürülür. Diğer aşamada da misinanın ucu yine ilk halkanın arasından geçirilir. Böylece iki çember oluşur. Yine misina ucu aynı hareketlerle son oluşan çemberin içinden geçirilir. Oluşan rapala düğümünü istediğiniz ayara getirebilirsiniz. Son aşamada fiziksel gücünüzü kullanarak düğümün oturmasını sağlayabilirsiniz.Kurşun Arkası Rapala Nasıl Yapılır?
Kurşun arkası rapala nasıl yapılır, sorusuna yanıt bulabilmek için öncelikle gerekli olan malzemeleri sıralamak gerekir. Kurşun arkası yöntemi için ip, kamış, rapala ve bir makine kullanılır. Kurşun arkası yönteminde ipin uzunluğu en az 250-300 metre olmalıdır. Makine ise 15-20 kiloyu kaldırabilecek güçte olmalıdır. Kurşun arkası için en az 420-450 cm boylarında bir kamışa da gereksinim duyulur. Tüm bu ekipmanları hazırladıktan sonra mümkün olduğunca uzağa atış yaparak ağınıza takılacak avları bekleyebilirsiniz.Rapala Yem Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kolay kullanım şekilleri ve yüksek etkileri ile avlanma performansınızı etkileyen rapala çeşitleri arasından seçim yaparken kişisel tercihler, gereksinimler, beklentiler, talepler, balık türü ve avlanacak yüzeyin özellikleri dikkate alınır. Balık tutma işlemini kolaylaştırmak ve başarılı bir performans ortaya koymak için rapala seçiminde gereken özeni göstermeniz gerekir. Rapala seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlar:- Rapala seçiminde ilk olarak hangi tip bir denizde veya gölde balık tutacağınıza karar vermelisiniz. Sonrasına hangi tip balıkları avlamak istediğinize göre rapala modeli seçmelisiniz.
- Satın alacağınız rapala modelinin amacınıza uygun olması balık avlama performansınızı önemli ölçüde etkileyecektir.
- Eğer kıyıdan balık tutacaksanız fırdöndü çapariler ve kurşunlarla birlikte kullanılabilen rapala çeşitlerini tercih etmelisiniz.
- Ağır ve parlak olan rapalaları ise daha derinlerdeki balıkları avlamak için seçebilirsiniz.
- Açık denizler için suni balık yemlerini tercih edebilirsiniz.
- Rapala yorumları, tavsiyeleri, inceleme ve değerlendirme yazıları da seçim işleminde size fayda sağlar.
- Rapala fiyatları, işlevsel özelliklerine ve tasarıma göre farklı çeşitleri içerir. Fiyat faktörünü de seçim aşamasında dikkate alabilirsiniz.
- Cazip fiyat seçenekleriyle sunulan rapala seti, bütçe dostu bir tercih olabilir.
- Birbirinden farklı markalar da rapala seçiminde öne çıkar.
Balık Türüne Göre Hangi Rapala Yemler Tercih Edilmelidir?
Balık türüne göre rapala yem tercihlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:- Çipura: Çipura avında sardalya başta olmak üzere karides, midye, yengeç, madya ve sülünes oldukça verimli olmaktadır.
- Lüfer: Lüfer avında istavrit, hamsi ve zargana yemleri tercih edilebilir.
- Levrek: Levrek avında ispari, mamun, yengeç ve mamun tercih edilmelidir.
- Uskumru: Uskumru avında da sardalya ve hamsi yem olarak kullanılabilir.
- Orkinos: Orkinos avında ise istavrit, palamut, lüfer kullanılabilir.