Balıkçılık Malzemeleri ve Ekipmanları
Teleskopik Kıyı Olta Takımı - Balıkçılık - 350 cm 80/150 g 5000 - Seacoast 5
CAPERLAN
Fiyat İndirimi
₺1.190
Eski fiyat: ₺1.200
Teleskopik Kıyı Olta Takımı - Balıkçılık - 350 cm 80/150 g 5000 - Seacoast 5
Balıkçılık Malzemeleri ve Ekipmanları
Yaşamın stresini üzerinizden atabilmek ve sorumluluklardan biraz olsun uzaklaşabilmek için yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri balık tutmaktır. Balık tutma; profesyonel ve amatör anlamda hemen her yaş ve kesime uyar. İster ticari amaçlı ister eğlenceli zaman geçirmek için yapılsın, başarılı bir performans için uygun balık av malzemeleri kullanılması gerekir. Balık avı malzemeleri, hem balık tutma işlemini kolaylaştırır hem de av sırasında olası risklere karşı kişileri korur. Profesyonel ya da amatör olarak balıkçılık aktivitesi ile ilgileniyorsanız, Decathlon av malzemeleri arasından ihtiyaç duyduğunuz tüm balıkçılık ekipmanlar 2022 ürün seçeneklerini inceleyebilir, balık av malzemeleri indirim fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Olta seti başta olmak üzere pek çok markanın farklı balıkçılık malzemelerini Decathlon olta çeşitleri arasından bulabilir, fiyat ve özellik açısından karşılaştırabilir, size en uygun ürünleri hemen satın alabilirsiniz. Ayrıca olta Decathlon av malzemeleri hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için balıkçılık ekipmanları yorumlarını ve değerlendirmelerini inceleyebilir, siz de satın aldığınız ürün ile ilgili deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.Balıkçılık Nedir?
Geçmişte insanların sadece geçim kaynağı olarak gerçekleştirdiği balık avcılığı günümüzde ticari amacın yanı sıra keyifle yapılan bir hobi hatta bir spor dalı olarak da kabul edilir. Deniz, göl, akarsu gibi su kaynakları içerisinde yaşayan her türlü balığın çeşitli yöntemler kullanılarak avlanması işlemine balıkçılık denir. İstavritten palamuda, hamsiden ahtapota kadar tüm su canlılarının gerek gelir gerekse eğlence amacıyla avlanmasıdır. Balık avlamak için her balığın özelliklerine uygun dizayn edilen balık malzemeleri kullanılmalıdır. Böylece avlanma işlemi daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hangi balık çeşidini avlamak istediğinize karar verdikten sonra Decathlon balık malzemeleri seçeneklerini değerlendirebilir,beklentilerinizi karşılayan av malzemelerine kolayca sahip olabilirsiniz.Balıkçılık Çeşitleri Nelerdir?
Balık avlama sırasında kullanılan yönteme ve avcılığın amacına göre balıkçılık farklı çeşitlere ayrılır. Buna göre balıkçılık çeşitleri şunlardır:- Olta Balıkçılık: Olta balıkçılık, bir başka deyişle su üstü balıkçılığı en eski balık avlama yöntemlerinden biridir. Balık avlamayı düşündüğünüz su kenarından ya da tekne içinden olta denilen bir araç kullanılarak balık tutma işlemidir.
- Amatör Balıkçılık: Tamamen keyifli zaman geçirmek için ticari bir amaç güdülmeden yapılan ve sportif bir faaliyet olarak kabul edilen amatör balıkçılık su altı ve su üstünde yapılabilir.
- Profesyonel Balıkçılık: Balık tutarak geçimini sağlayanlar profesyonel balıkçıdır. Açık deniz ve kıyı balıkçılığı şeklinde ikiye ayrılan profesyonel balıkçılık, ticari amaç güder.
- Su üstü balıkçılığı: Su kıyısına yakın yerlerden ya da tekne gibi araçlarla açılarak yapılan balıkçılık türüdür.
- Deniz Balıkçılığı: Ticari amaçla yapılan ve profesyonel ekipmanlara sahip gemilerle yapılan balık avlama işlemidir.
- Tatlı Su Balıkçılığı: Göl, deniz, akarsu, baraj ya da yapay göl gibi tatlı sularda yapılan balık avcılığıdır.
Deniz Balıkçılığı Nedir?
Deniz balıkçılığı, ticari amaçla genellikle açık denizlerde trol ağı ya da paraketeler denilen özel ekipmanlarla ve özel olarak balık avlama için donatılan gemilerle yapılan balık avcılığı çeşididir. Amatör olarak deniz kenarından ya da küçük tekmelerle tekne oltası gibi balık avı ekipmanları ile de yapılabilir.Ülkemizde Nerelerde Deniz Balıkçılığı Yapılabilir?
Ülkemizde spor amaçlı balık avcılığı denizin bulunduğu her yerde yapılabilir. Ticari amaçlı yapılacak deniz avcılığı ise başta Karadeniz olmak üzere Akdeniz, Marmara ve Ege Denizi açıklarında profesyonel gemiler ile yapılır. Amatör ya da profesyonel olarak deniz balıkçılığı ile ilgileniyorsanız Decathlon Balık Malzemeleri seçeneklerini inceleyebilir, ihtiyacınız doğrultusunda dilediğiniz ürünlere ulaşabilirsiniz.Tatlı Su Balıkçılığı Nedir?
Göl, akarsu, baraj ya da yapay göl gibi su tiplerinde yaşayan balıkların avlanmasıdır. Bu su tipleri genellikle acı, sodalı ya da tuzlu sulardır.Ülkemizde Nerelerde Tatlı Su Balıkçılığı Yapılabilir?
Göl, akarsu ve baraj açısından zengin bir alana sahip olan ülkemizde tatlı su balıkçılığının yaygın olarak yapıldığı yerlerin başında Eğirdir ve Beyşehir gölleri gelir. Bunlara ek olarak Van Gölü, Burdur, Çıldır, Sapanca, Ulubat gibi göllerde de ticari anlamda tatlı su balıkçılığı yapılabilir. Ayrıca Atatürk, Hirfanlı, Seyhan, Karakaya, Keban gibi barajlarda son yıllarda tatlı su balıkçılığına olan ilgide artış söz konusudur.Balık Avı Malzemeleri Nelerdir?
Balık tutmak oldukça eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Ancak doğru av balık malzemeleri ve ekipmanları kullanılmadığında kişiyi zorlayabilir ve balık tutmayı engelleyebilir. “Temel balıkçılık malzemeleri nelerdir?” sizler için derledik:- Olta: İğne, makara, misina ve istenirse kamış gibi malzemelerin bir araya getirildiği balık tutmak için oluşturulan bir düzenektir.
- Olta İpi: bir ucu olta iğnesine bir ucu da makara, mantar ya kasnağa tutturulan ve balık avlamak için kullanılan doğal, sentetik veya metal ipliktir.
- İğne: Avlanacak balığın cinsine, büyüklüğüne ve özelliklerine göre farklı şekillere sahip çengel şeklindeki balıkçılık malzemesidir.
- Yem: Balıkları avlamak için kullanılan besinlerdir. Balık çeşidine göre ekmek içi, çimçim, solucan, balık parçaları yem olarak kullanılır.
- Şamandıra: Yemin yüzeye yakın şekilde durmasını sağlayan ve balık yeme dokunduğunda size hareket ederek bildiren araçtır.
Olta Nedir?
Kıyı ve tekne balıkçılığının vazgeçilmez ekipmanlarından biri olan balık oltası; makara, iğne, misina, kurşun ve mantardan oluşan bir balık avlama düzeneğidir. Olta balık avcılığı hem profesyonel hem de hobi amaçlı balık tutmayı sevenler tarafından yapılabilir. Olta makarası misinanın sarıldığı, tuttuğunuz balığı çekmenize yarayan hafif yapılı bir malzemedir. Olta makara kullanım kolaylığı sağlamasının yanı sıra oldukça da ekonomiktir. Olta iğnesi, çengel şeklinde uzuna yem takılarak balık avlamayı sağlayan bir araçtır. Olta kurşunu ise iğnenin suyun daha derinine gitmesi için misina ucuna takılan ağırlıklara verilen addır. Kamış ve olta düzeneğini bir araya getiren olta makinesi, normal olta düzeneklerine göre daha kullanışlı bir yapıya sahiptir. Olta malzemeleri arasında yer alan olta sehpasi, beklemeli balık avcılığı yapanlar tarafından tercih edilir. Bot olta fiyatları ve olta makinesi fiyatları, ürünün modeline, markasına ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Okuma olta makinesi, Shimano olta makinesi gibi farklı markaların yetişkin ve çocuk oltası modellerini Decathlon üzerinden inceleyebilir,en uygun balık oltası fiyatları ile hemen satın alabilirsiniz.Olta Çeşitleri Nelerdir?
Balıkçı olta takımı çeşitleri, balık avlanan suyun özelliğine ve balık çeşidine göre farklı özelliklere sahiptir. En çok kullanılan “olta çeşitleri” şunlardır:- Teleskopik Olta: Her cins balığın avlanmasında kullanılabilen olta çeşididir ve iç içe geçen birçok parçanın birleşiminden oluşur.
- Surf Olta: Su kıyısından çok daha uzak mesafelerde balık avlama için kullanılan surf olta takımı, uzun saplı kamış ve yüksek ağırlığa sahip kurşunlara sahiptir. Surf olta makinesi ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.
- Parçalı Olta: İki ya da üç bağımsız parçanın birbirine monte edildiği olta çeşidinin, spin olta makinesi ile kullanılması önerilir. Spin olta ince ve hassas yapıya sahiptir. Yaylanabilir özelliği sayesinde kıyı avcılığında tercih edilir.
- Porselensiz Olta: Tatlı su balıkçılığında tercih edilen mantarlı olta çeşidi, iç içe geçmeli olarak tasarlanır. Misina kılavuzları olmadığı için olta makinesi ile birlikte kullanılır.
- Çapari: Canlı yem yerine tüy ya da ip gibi malzemelerin kullanıldığı çapari, çok sayıda olta iğnesine sahiptir.
- Çıkrık Olta: Ticari amaçla balık avcılığı yapanların tercih ettiği çıkrıklı olta, tekne avcılığı için uygun bir seçenektir. Olta makinesiyle birlikte kullanılır ve oldukça dayanıklı ve sağlam bir yapıya sahiptir.
Kıyı Balıkçılığında Hangi Olta Çeşidi Tercih Edilmelidir?
Kıyı balıkçılığı için balık av malzemeleri seçerken kamış tipi oldukça önemlidir. Balık tutma alanını olabildiğince genişletmek için uzun kamışa sahip oltaları tercih edebilirsiniz. Kıyıdan atıp balığı yakaladıktan sonra çekilen at-çek bir diğer adıyla spin olta kamışları da yaygın olarak kıyı balıkçılığında kullanılır. Kıyıdan balık av malzemeleri için Decathlon balıkçılık ekipmanlarını inceleyebilir, beğendiğinizi spin kamış çeşidini hemen satın alabilirsiniz.Misina Nedir?
Misina balık avcılığında kullanılan olta düzeneğinin beden kısmını oluşturan parçadır. Genellikle sentetik ipliklerden oluşur ve yakalanan balığın kıyıya çekilmesini sağlar. Misina fiyatları, tercih edilen misina ipi markasına, özelliklerine ve kalitesine göre farklılık gösterir.Misina Çeşitleri Nelerdir?
Üretiminde kullanılan materyale göre “misina çeşitleri” şunlardır:- İp misina
- Fluorocarbon misina
- Monofilament misina
- Fly misina
- Çelik tel
Olta Kamışı Nedir?
Olta kamışı, balık avlamak için kullanılan sahte ya da canlı yem ile olta iğnesini balığa en yakın mesafeye fırlatmak için kullanılan bir balıkçılık ekipmanıdır. Olta kamış fiyatları; ürünün markasına, kalitesine ve çeşidine göre farklılık gösterir. Kamış LRF gibi kaliteli markaların en uygun kamış fiyatları ve spin kamış fiyatları için Decathlon’un geniş ürün yelpazesini inceleyebilirsiniz.Olta Kamışı Çeşitleri Nelerdir?
Olta kamışları üretiminde kullanılan materyallere göre;- Fiberglas
- Karbon
- Kompozit olta kamışı olmak üzere üçe ayrılır.
- Fly kamışlar
- Tenkara kamışlar
- Bait casting kamışlar
- Spin kamışlar
- Buz Kamışları
- Sörf kamışları
- Teleskopik kamışlar
- Trolling kamışları olmak üzere yediye ayrılır.
Fırdöndü Nedir?
Balık tutma aletleri isimleri arasında sıra dışı bir isme sahip olan fırdöndü; oltanın beden kısmını oluşturan misinanın iğne, kurşun, sahte yem ve çapari gibi diğer balık tutma malzemelerini bir arada tutmaya yarayan paslanmaz malzemeler kullanılarak üretilen bir araçtır.Şamandıra Nedir?
Balık tutma aletleri isimleri arasında bir diğer ilginç araç da şamandıradır. Tatlı su balıkçılığında kullanılan ürün, balık yeminin istenilen derinlikte sabit bir şekilde durmasını sağlar. Aynı zamanda balık yeme ulaşıp ona dokunduğunda sallanarak ya da dibe doğru batarak avcıya uyarı verir.Yem Çeşitleri Nelerdir?
Balık yemi çeşitleri, hangi balığı tutmak istediğinize göre farklılık gösterir. Genel olarak balık yemleri:- “Sahte yemler”
- Doğal yemler olmak üzere ikiye ayrılır.
- Tatlı su balık yemleri
- Deniz balıkları yemleri olmak üzere ikiye ayrılır.
- Çok çengelli sahte yemler
- Silikon yem
- Jigler ve kaşıklar olmak üzere üçe ayrılır.
Balık Oltası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Profesyonel ya da amatör fark etmeksizin balık tutma aktivitesinden keyif almak ve başarılı olmak için iyi ve kaliteli balık oltası seçmek oldukça önemlidir. Hangi balık oltasını seçeceğinize karar vermekte zorlanıyorsanız “Balık oltası seçerken nelere dikkat edilmelidir?” yazımızı okuyabilirsiniz.Balık Tutarken Nasıl Giyinilmelidir?
Balık tutmak için özel kıyafetler giyilmesine gerek yoktur. Ancak doğru kıyafetler seçerek aktivite sırasında maksimum konfor ve rahatlık sağlayabilirsiniz. Balık tutarken giyebileceğiniz balıkçı kıyafetleri ve özellikleri şöyledir:- Yüz bölgesini güneş, rüzgâr ve yağıştan koruyan balıkçı şapka ile cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı sakınabilirsiniz.
- Su geçirmez balıkçı yağmurluk çeşitleri ile yağışlı havalarda da keyifle balık tutabilirsiniz.
- Vücut ısısını hapseden balıkçı tulumu çeşitleri ile hem sıcak hem de soğuk günlerde balık tutma aktivitesini gerçekleştirebilirsiniz.
- Balık tutmak için su kenarına yakın olmanız gerekir. Bu durumda su geçirmez çizme giymenizde fayda var. Bele kadar uzanan balıkçı çizmeleri ile dilerseniz suyun biraz daha derinine giderek balık tutma alanını genişletebilirsiniz.
- Balık avı malzemeleri ve ekipmanlarını rahatça yanınızda taşımak için balıkçı sırt çantası kullanabilirsiniz.
- Balık tutarken ellerinizi dış etkenlere karşı korumak için sağlam ve dayanıklı yapıya sahip balıkçı eldiveni çeşitlerinden faydalanabilirsiniz.
Balıkçı Eldiveni Ne İşe Yarar?
Balıkçı eldiveni, balık avlama sırasında ellerinizi soğuk, sıcak ve nemden koruyan özel ürünlerdir. Aynı zamanda sağlam ve dayanıklı bir dokuya sahip oldukları için misina ya da oltadan kaynaklı risklere karşı ellerinizi yaralanmalardan koruyabilir.Balık Nasıl Tutulur?
Balık tutmak için öncelikle tutmak istediğiniz balık ve avlanmak istediğiniz su çeşidine uygun kamış olta ya da el oltasına sahip olmanız gerekir.Örneğin tatlı su balığı olan sazan avlamak için sazan olta takımı; deniz balığı olan istavrit için istavrit çaparisi satın alarak başarılı bir av süreci geçirebilirsiniz. Buna ek olarak avlanmak istediğiniz balığa uygun yem de satın almanız önemli. Oltanın ucuna yeminizi takıp,balıklara yakın su alanına oltayı savurmanız yeterli. Balık, yeme gelip kancaya takıldığında oltadaki şamandıra size haber verir. Eğer olta makinesi kullanıyorsanız makarayı sararak balığı çekmeli, el oltası kullanıyorsanız olta ipini çekerek balığı avlayabilirsiniz. Daha pratik balık avlama için kamış balık bulucu kullanabilirsiniz.Balık Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Balık avlamak sabır işidir. Oltayı attıktan sonra bir süre sessizce beklemeyi göze almalısınız.
- Balık ekipmanları birbirine çabuk karışabilir. Bu nedenle tüm balık avcılığı malzemelerini bir olta çantası içinde muhafaza etmelisiniz.
- Balık avladığınız mevsime ve ortam koşullarına uygun giyinerek hem konforlu bir av süreci geçirebilir hem de olası riskleri minimuma düşürebilirsiniz.
- Avladığınız balığa uygun balık yemi ve olta seçimi de başarılı bir avcılık için oldukça önemlidir.
- Balık avlamaya giderken her zaman yanınızda yedek balık av malzemeleri, balık yemi, yedek kıyafet ve yeterli erzak götürmelisiniz.