4.6/5
Şuna göre:
1241
Online ve mağazalarda toplanan değerlendirmeler
Wetsuit & Shorty Modelleri
Wetsuitler
Mavi dünyanın tutkunuysanız milyonlarca insan gibi sizin için de denizde geçirdiğiniz anlar oldukça kıymetlidir. Su altı veya su üstü sporları yaparken suyun soğukluğundan olumsuz etkilendiğinizde sağlığınız riske girer, hatta hipotermi gibi ciddi sorunlarla bile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sağlık tehditlerini minimum seviyeye indirip, mevsim ve coğrafi koşullar fark etmeksizin kendinizi denizde ideal bir ısıda tutmak ise hem aldığınız hazzı artırır hem de koruma kalkanı sağlar. Wetsuit modelleri ise tam da sizi her türlü deniz suyu sıcaklığında ısıtabilmek amacıyla tasarlanır.Wetsuit ürünleri performansa yönelik olarak da çeşitli katkılar sağlar ancak esas hedef dalgıçları, yüzücüleri, sörfçüleri, kayıkçıları ve su sporları ile ilgilenen diğer branştaki kişileri soğuk deniz suyundan koruyabilmektir. Branşlara, iklime, sporcu seviyesine vb. göre farklı özelliklerle tasarlanan wetsuit çeşitleri sayesinde mevsimler hangi zamanı gösterirse göstersin denizde olabilmenin tadını çıkarabilirsiniz.Wetsuit Nedir?
”Wetsuit ne demek?” sorusunun yanıtı soğuk deniz sularında bile üşümeden rahatlıkla aktivite yapmak isteyen kişiler tarafından sıkça merak edilir. Wetsuit genellikle soğuk sularda ve açık denizlerde suda uzun süre kalan kişiler tarafından giyilen özel koruyucu giysidir. Decathlon wetsuit ürünlerinde olduğu gibi kısa kollu, tam kollu, kolsuz, tek parça, çift parça, başlıklı olmak üzere farklı tasarımlar denizde üşümenizi önler. Kadın, erkek ve çocuk kategorilerinde yer alan wetsuit Decathlon ürünleri içlerine aldıkları belirli ölçüdeki suyun vücut ısınızla ısınması sayesinde sizi uzun süre sıcak tutar. Böylece denizin soğuk suları ile vücudunuzun direkt teması kesilir. Geniş renk ve beden skalası ile satışa sunulan ürünler Subea, Olaian, Tribord, Itiwit, Nabaiji gibi markaların kalitesini yansıtır.Wetsuit Özellikleri Nelerdir?
Wetsuitler Türkçe ismiyle “ıslak giysi” anlamına gelir. Su altında ve su üstünde yapılan birçok sporda giyebileceğiniz wetsuitlerin temel özellikleri ise şunlardır:- Wetsuitler ısı yalıtımı sağlamak amacıyla özel kumaşlar, teknolojiler ile üretilirler.
- Wetsuit modelleri soğuk, sıcak, ılık suda kullanıma uygunluk bakımından farklı kalınlıklara sahiptirler. Wetsuitler genellikle 1,5 mm ile 8 mm arasında bir kalınlıktadır. İdeal kalınlık ise ortalama olarak 2 mm ile 5 mm arasıdır. Fazla kalın kıyafetler hareketlerinizi kısıtlar ancak çok soğuk sular için 5 mm üstü wetsuitlere de gereksinim duyabilirsiniz.
- Wetsuitlerde kalınlık ölçüleri 2 mm, 2/2 mm, 4/3 mm, 5 mm gibi sembollerle gösterilir.
- Fermuar sistemleri göğüs fermuarı, sırt fermuarı ile fermuarsız olarak kategorilere ayrılır.
- Dayanıklılığı belirleyen temel faktörlerden biri olan dikişler ise wetsuitte öne çıkan özellikler arasındadır. Bazı yöntemlerle dikişler güçlendirilebilir ya da kapatılabilir. Wetsuit tasarımlarında su geçirmez, dayanıklı, esnek dikişler idealdir.
- Wetsuitlerde kullanılan ana malzeme neoprendir. Kalitesi yüksek neoprenler esnek, dayanıklı, daha az su emen, hafif, yalıtkan özelliktedir.
- Temel olarak wetsuit modelleri full takım wetsuit ile shorty wetsuit olarak ikiye ayrılır. Kol/ bacak bölgesi uzunlukları farklılık gösterebilir.
Wetsuit Hangi Materyallerden Üretilir?
Wetsuit ürünleri neopren denilen dayanıklı, sıcak tutan bir kumaş türünden üretilir. Farklı türleri bulunan neopren malzeme dalış, sörf gibi sporlarda sizi sıcak tutmak için en ideal kumaş cinsidir. İyi bir neopren kumaştan bahsetmek içinse güçlü bir yalıtkanlık seviyesine, esnekliğe, hafifliğe ve hidrofobik özelliklere vurgu yapmak yerinde olur. İşlevsellikleri yüksek olan neopren kıyafetler su sporlarındaki performansınızın artması bakımından da güçlü bir etki sağlar. Naylon astarlı neopren, pürüzsüz cilt neopren, hava neopren ve yulex neopren gibi öne çıkan neopren türleri bulunur.Neopren kalınlığı ise suda yapacağınız aktiviteler esnasında sizi en çok etkileyecek hususların başında gelir. Çok soğuk sularda ve iklimlerde kalınlığı artan (5 mm-8 mm gibi) neopren giysileri tercih etmek uygun düşebilir çünkü ürünler sizi daha sıcak tutar. Kalınlığın arttıkça hareketlerin kısıtlanması ise özellikle deneyimli sporcuların pek tercih etmedikleri bir durumdur. Esneklik ve hafiflik daha özgür hissetmenize yardımcı olur. Neopren Decathlon modellerindeki 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 2/2 mm, 3 mm, 3/2 mm, 4/3 mm, 5 mm gibi geniş yelpazede sunulan kumaş kalınlıkları sayesinde ılık, sıcak veya soğuk sularda üşümeden spor yapmanın keyfini sürebilirsiniz.Wetsuit Çeşitleri Nelerdir?
- Full (Tam takım dalış elbisesi)
- Shorty dalış elbisesi
- Kısa kollu veya kolsuz tam takım dalış elbisesi
- Başlıklı tam takım dalış elbisesi
- Uzun kollu shorty dalış elbisesi
Wetsuit Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Su sıcaklığı wetsuit almanın esas amacı ile bağlantılı olduğundan ilk olarak dikkat etmeniz gereken kriterdir. Bireysel ihtiyaçlara göre değişkenlik görülebilse de genel olarak 24 derece üstü su sıcaklığı için shorty wetsuit modelleri giyilir. Ekstra koruyucu (Patik, eldiven, panço vb.) aksesuarlara da genellikle gerek duyulmaz. Aynı zamanda 24 derece üstündeki sularda iki parça halinde satışa sunulan şort-ceket kombinasyonlarını da tercih edebilirsiniz.
- 24 derecenin altındaki su sıcaklarında ise çeşitli kalınlıklarla üretilen tam takım wetsuitleri giymek sizi büyük oranda korur. Soğukluğun daha fazla hissedildiği sularda (18 derecenin altı gibi) başlıklı tam takım wetsuit çeşitlerini tercih etmenizde yarar vardır. 11 derecenin altında ise mutlaka başlık kullanmanız önerilir.
- Shorty wetsuit modelleri çoğunlukla ortalama 17-24 derece arasındaki sular için de uygundur. Üşüme durumunuza göre size daha fazla esneklik ve hafiflik sağlayacak shorty tasarımları full modellere tercih edebilirsiniz.
- Wetsuit kalınlıkları satın alma esnasında dikkate almanız gereken diğer önemli hususlar arasındadır. Ürünlerin kalınlığı arttıkça ısı yalıtımları da güçlenir böylece wetsuitler vücudunuzu daha fazla ısıtır. Soğuk sularda 5 mm kalınlığındaki başlıklı wetsuitler çoğu durumda idealdir. Sıcak ya da ılık sularda ise maksimum 1-2 mm kalınlığındaki wetsuitler yeterli olacaktır.
- Hafiflik ve esneklik birçok kişi için ama özellikle de tecrübeli sporcular için öncelikli konulardan biridir. Kalınlığın fazla olması hareketlerinizi genellikle kısıtlayacağı için size rahatsızlık verebilir. 2mm-5mm arasındaki neopren wetsuit seçenekleri ortalama kalınlığa sahiptir ve sıklıkla tercih edilirler.
- Giysi üzerinize tam olarak oturmalıdır ancak wetsuitin çok aşırı sıkı olmamasına dikkat etmelisiniz. Vücudunuz ile ürün arasına az miktarda su girişi sağlanabilmelidir.
- Wetsuitler kullanıcının ilgilendiği alanlardaki deneyim ve beceri seviyesine göre de tasarlanır. Ayrıca branşa göre farklı farklı wetsuit seçenekleri bulunur. Dolayısıyla kendiniz ya da çocuğunuz için wetsuit seçerken seviyenizi ve yaptığınız sporu da göz önüne alarak Decathlon’daki başlangıç, orta, ileri seviye kullanıcılara özel tasarımları inceleyebilirsiniz.
- Fermuar ile açma kapama sistemleri rahatlığınız bakımından önem taşıyan detaylardan biridir. Sırtta fermuar, önde fermuar, fermuarsız gibi alternatifler arasından size en uygun olana yönelebilirsiniz.
Wetsuit Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Wetsuit temizliği ile bakımı düzenli olarak yapıldığında üründen uzun yıllar yüksek randıman almanız mümkündür. Wetsuiti kullandıktan sonra temiz su ile yıkayın. Yıkama esnasında asla sıcak su kullanmayın. Ilık veya soğuk su wetsuit yıkamak için uygundur aksi takdirde ürün esnekliğini kaybedip, yıpranabilir. Aynı zamanda ürünü başka kıyafetlerle çamaşır makinesinde yıkamaktan da kaçınmanız önerilir. Wetsuitler için özel temizleyiciler vardır; elbisenizi kimyasal maddelerle yıkamaktansa bu tarz ürünlerle temizleyebilirsiniz. Wetsuiti kurutma aşamasına geldiğinizde ise direkt güneş ışığı altına bırakmayın ya da ısı kaynağına maruz bırakmayın. İdeal olan wetsuiti gölgede veya iç ortamda kurutmanızdır. Askı seçiminde de dikkatli olmanız gerekir. Wetsuiti sıradan ince tel bir askıya değil ya özel askısına ya da ağır, yastıklı ürünler için dizayn edilen askılıklara asabilirsiniz. Ayrıca ürünü katlayıp çekmeceye tıkmak da zararlıdır. Dolayısıyla wetsuitler mutlaka askıya asılmalıdır. Ürünü kullandıktan sonra mümkün olduğunca hızlı şekilde tuzlu sudan arındırmanız da dikkat etmeniz gereken diğer bir kriterdir. Aynı zamanda neopren kumaş delinebilme riski barındırır. Dolayısıyla ürünü parmak uçlarınızla tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun dışında ara ara fermuar yağlayıcısından yararlanarak üründeki fermuarın bakımını da gerçekleştirmeniz mümkündür.Wetsuit Nasıl Giyilir?
- Ürünü giymeye bacaklardan başlayın. Ayak parmaklarınızı doğrultarak bacaklardan geçirin.
- Tırnaklarınızı kullanmadan parmak uçlarınızla wetsuiti belinize kadar çekin. Diz kısımlarının tam dizinize geldiğine emin olun.
- Giysiyi göğsünüze çekin, ardından kollarınızı da geçirin.
- Bedeninize göre düzeltmeler yapın, varsa fermuarınızı çekin.