Paten Modelleri
4.2/5
Şuna göre:
55
Online ve mağazalarda toplanan değerlendirmeler
Paten Nedir?
Paten, deri ya da plastik materyaller kullanılarak tasarlanan ve altında en az 2 tekerlek veya çelik monte edilen, buz üzerinde ya da düz zeminde kaymaya yönelik üretilen bir spor aletidir. Paten silikon tekerlekler ya da çelik bıçak şeklinde alt bölümden oluşur. Geniş bir kullanım alanına sahip paten ayakkabı; hokey, paten yarışı ya da rollerblade paten sporları için de giyilir. Çocuk paten, kadın paten, erkek paten olmak üzere temelde üçe ayrılır. Yetişkin çift tekerlekli paten genellikle paten kaymayı öğrenen orta düzey kullanıcılar tarafından tercih edilir. Çocuk pateni, çocukların henüz denge kurmaya tam hâkim olamadıklarından dolayı 4 tekerlekli orjinal paten şeklindedir.
Paten tekeri, çizgi şeklinde çelikten ise bu çeşit buzda kullanıma uygundur ve inline paten olarak tanımlanır. Paten tekerleği, dönen silikon tekerleklerden oluşuyorsa düz zeminde kullanıma uygundur.
Paten Çeşitleri Nelerdir?
Patenler, dört tekerlekli patenler (quad skates) ve çizgi patenler (inline skates) olmak üzere iki ana modele ayrılır. Paten çeşitleri şunlardır:
- 4 tekerlekli paten: Paten ayakkabısının ön bölümünde iki arka bölümünde iki tekerlek olmak üzere 4 tekerlekten oluşan paten çeşididir. Kız çocuk paten ve erkek çocuk paten çeşitleri genellikle dört tekerlidir. Dört tekerlekli paten modelleri, silikon tekerlekli paten şeklinde tasarlanır.
- Hız pateni: Hızlı paten sürmek isteyenler için özel olarak tasarlanan hız pateni, profesyonel paten yapanlar tarafından tercih edilir. Tekerlekleri normal patenlere oranla küçüktür ve ebat olarak ise diğer patenlere oranla daha büyüktür.
- Urban paten: Engebeli zeminler için kullanılan paten çeşididir. Freeride paten olarak da bilinir.
- Agresif paten: Serbest sokak stili için tasarlanan paten çeşididir.
- Fitness paten: Başlangıç pateni olarak kullanılan ve düz zeminler için tasarlanan paten çeşididir.
- Slalom paten: Arka arkaya kolayca manevra yapmanıza yardımcı olan, yere belirli aralıktaki mesafeler ile dizili konilerin arasından rahatça slalom hareketi yaparak geçmenizi sağlayan paten çeşididir. Topuk freni olmadığı için başlangıç seviyesi için pek uygun değildir.
- 3 tekerlekli paten: Tekerlek çapı 100-125 mm arasında olan hızlı kayma için tasarlanmış modellerdir.
- Quad paten: Bilek kısmı kısa ayakkabı şeklinde tasarlanan patenlerdir.Hem paten hem ayakkabı olarak kullanılabilen 2 tekerlekli paten çeşididir. Quad paten ayakkabı, alıştırma pateni olarak kullanılabilir.
Paten Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Paten alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sürüş seviyeniz ve ayak numaranızdır. Seviyenize ve ayak numaranıza uygun bir paten seçmeniz güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Paten seçerken dikkat etmeniz gereken şunlardır:
- Patenin bot kısmı ayaklarınızı kavramalı ve ayaklar paten içinde hareket etmemelidir.
- Patenin iç bot kısmı kolay temizlenebilir özellikte olmalıdır.
- Tekerlek büyüklüğüne dikkat edilmelidir, başlangıç seviyesi için tekerlek çapının 63-65 mm olması idealdir.
- Topuk freninin sadece sağ ya da sol patende olması gerekir. Her iki patende fren olması risklidir.
Paten Sürerken Hangi Ekipmanlar Kullanılmalıdır?
Paten profesyonel ya da amatör fark etmeksizin doğru ekipmanlar kullanılarak sürülmelidir. Doğru ekipman kullanımı hem can güvenliğinizi sağlar hem de daha konforlu bir şekilde aktivite yapabilmenize olanak tanır. Decathlon dizlik ve Decathlon kask çeşitlerini inceleyerek koruyucu ekipmanlar alabilirsiniz.
Paten Parçaları Nelerdir?
Paten parçalarını tanımak, patende oluşabilecek hafif hasarların tamirini yapabilmenizi sağlayabilir. Paten parçaları şunlardır:
- Bot: Patenin ayağa giyildiği kısımdır. İçinde bir de iç bot bulunur.
- Frame: Tekerleğin takıldığı paten bölümüdür.
- Rulman: Paten tekerleği içinde bulunan mil ile teker arasındaki sürtünmeyi azaltan parçadır.
- ABEC: Rulman toleransına göre değişen değerdir. Bisiklet vitesi gibi düşünülebilir.
- Tekerlekler: Patenin hareket etmesini sağlayan parçalardır. Paten silikon teker ya da çelik bıçaklara sahip tekerlerden oluşur. Silikon paten tekeri, düz ya da engebeli zeminlere yönelik üretilen paten çeşitleri için kullanılır.Silikon paten yumuşak yapıya sahiptir.
- Paten Freni: Patenin durmasını ve yavaşlamasını sağlayan yapıdır.
Paten Fiyatları Ne Kadardır?
Paten fiyatları; patenin markasına, özelliklerine, çeşidine ve kalitesine göre, 990 lira ile 6.000 lira arasında değişkenlik gösterir. Decathlon paten çeşitleri arasından fiyat ve özellik karşılaştırması yaparak dilediğiniz ürünü kolayca satın alabilirsiniz.
Paten Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Paten temizliği ve bakımı için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:
- Patenin en çok yıpranan bölümü tekerlekleridir. Tekerleklerin bakımı ve temizliği için paten tekerleklerini tornavida yardımıyla sökün ve nemli bir bez ile silin.
- Tekerleklerin içinde bulunan rulmanları da nemli bir bez ile silin ve ardından kapaklarını açarak içini yağlayın.
- Paten frenleri üzerinde frenin ne kadar aşındığını gösteren çizgiler bulunur. Bu çizgileri kontrol ederek aşınma çizgisini geçtiyse değiştirin.
- Paten botunun iç kısmında yer alan iç botu 30 derecede çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.
- Patenlerinizi, paten koruyucu set içinde muhafaza ederek kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.